Nejoblíbenější jídlo Čechů? Vyhrála svíčková, smažák propadl

Nejoblíbenější jídlo Čechů? Vyhrála svíčková, smažák propadl
1. místo - Svíčková. "Vlajková loď české kuchyně. Musí být vždycky udělaná dobře z kvalitního masa. Nikdy není stejná. Každá rodina ji dělá jinak," tvrdí Sapík.
2. místo - Pečená kachna
3. místo - Španělský ptáček s rýží
4. místo - Bramborák. "Bezmasý pokrm, který do české kuchyně patří. Kvalitní brambory a olej a vznikne vám delikatesa," říká Jaroslav Sapík.
Foto: Thinkstock
Magazín Magazín
9. 12. 2014 15:08
Češi si rádi dopřejí klasická jídla, v žebříčku figurují i dva pokrmy z ryb.

Fotogalerie – Mezi nejpopulárnějšími českými pokrmy se objevují klasiky tuzemské gastronomie (pečená kachna, španělský ptáček, bramborák), v TOP 12 figurují i dvě ryby (kapr a candát). Výsledky ankety o nejoblíbenější jídlo dnes vyhlásil Český rozhlas 2.

Finálová jídla navíc ve středu uvaří ve své restauraci známý propagátor české gastronomie, šéfkuchař Jaroslav Sapík. "V souvislosti s českou kuchyní se mluví stále jen o třech jídlech, a to vepřovém se zelím a knedlíkem, svíčkové a smaženém řízku s bramborovým salátem," upozorňuje Sapík v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

"Ale i z kvalitního vepřového masa, které pozvolna upečete a naservírujete k němu kyselé zelí, může vzniknout odlehčená pochoutka."

 

Právě se děje

Další zprávy