FOTO Michelinská kvalita: žabí stehýnka i jídlo za osm tisíc

Foto: La Bouitte - M. Müller
ČTK Magazín ČTK, Magazín
3. 2. 2015 13:11
Nejlepší francouzskou kuchyní podle Michelina se letos stala restaurace La Bouitte v Savojských Alpách.

Paříž - Držitelem prestižních tří hvězdiček ve známém Michelinově průvodci, který hodnotí kvalitu francouzské gastronomie, se pro rok 2015 stala restaurace La Bouitte v Savojských Alpách.

Je tak již 26. restaurací ve Francii, která se může pyšnit tímto prestižním oceněním.

Známý červený průvodce, jehož přízeň výrazně zvyšuje restauracím návštěvnost, vychází od roku 1900 a v roce 1933 zavedl hvězdičkový systém. Tři hvězdy znamenají "výjimečnou kuchyni, která stojí za cestu".

V loňském roce získala jednu hvězdičku také restaurace Paloma v městečku Mougins patřící českému ministru financí Andreji Babišovi.

Michelin vydává i průvodce po zahraničních restauracích. Loni v březnu svou hvězdu obhájily například i pražské restaurace Alcron a La Degustation Boheme Burgeoise. Průvodce Michelin Main Cities of Europe se na trhu poprvé objevil v roce 1982.

 

Právě se děje

Další zprávy