Nepijte mléko ani alkohol! Víte, co dělat při otravě houbami?

Reuters hrz, Thinkstock, Reuters
16. 9. 2015 14:00
I v našich lesích se dá najít řada prudce jedovatých hub, a tak každou houbařskou sezonu zaznamenávají záchranáři i výjezdy k otravám. Většina lidí, kteří mají problémy po požití hub, vyhledá lékařskou pomoc dřív, než se dostane do život ohrožujícího stavu a musí si zavolat sanitku. Aby takovýchto poučených pacientů bylo co nejvíce, sestavila Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje následující bezpečností instrukce.
Foto: Wikimedia Commons

Proč je muchomůrka zelená tak zákeřná?

Nejjedovatější houbou, kterou si můžete z našich lesů odnést, je muchomůrka zelená. Tu si nezkušený houbař může splést s žampiónem, bedlou nebo třeba holubinkou. Jed muchomůrky zelené je schopen způsobit akutní selhání jater. To, pokud není včas rozpoznáno, vede až ke smrti. Otrava muchomůrkou zelenou se projeví po relativně dlouhé době (průměrně 10 hodin po požití). V dalších dvou dnech dochází k urputnému průjmu a zvracení. Poté dojde ke zlepšení stavu, které je však jen „na oko“ a při němž toxin dál poškozuje jaterní buňky. Pokud nedojde ke správné léčbě, zhruba do týdne pacient umírá na selhání jater.

 

Právě se děje

Další zprávy