Cvrček na másle, smažený šváb. Češi objevují hmyzí pokrmy

Hmyzí jídlo má velkou perspektivu
Petr Ocknecht se svými surovinami. Z hmyzu vaří už 12 let. Jaký vidí za tu dobu posun? "Co se týká lidí, tak celých 12 let nemají problém jíst hmyzí pokrmy. Ale co se týká legislativy, tak tam to jde pomalu."
Posunem bude, až se schválí moučný červ jako potravina. Nejdále jsou prý Švýcaři. Ti mají podle Ocknechta uzákoněno, že hmyz je jedlá potravina. U nás momentálně není oficiálně povoleno nic.
Takže tento stánek a ochutnávky hmyzích pochutin jsou nelegální? "Ne, není to nelegální, berou nás jako hranu zákona, nejme ani povolení, ani zakázaní. Kdo ale umí z hmyzu vařit jako já, nemá problém. Něco jiného by bylo, kdyby z toho vařil nějaký patlal a všem z toho bylo špatně," vysvětluje svou specifickou situaci Ocknecht.
Na otázku, zda si mohu dát hmyz v české restauraci, odborník na entomofagii, tedy na využívání hmyzu jako potraviny, odpovídá: "Může být třeba týdenní hmyzí menu, hmyzí večer, hmyzí akce. Hmyzí pokrm však nemůže být jako celoroční součást jídelníčku."
Foto: Zuzana Hronová
Zuzana Hronová Zuzana Hronová
14. 8. 2014 8:00
Fotoreportáž ze stánku entomofága Petra Ocknechta, specialisty na hmyzí pokrmy.

Fotogalerie - Navštívili jsme specialistu na hmyzí pokrmy Petra Ocknechta, který na food festivalech prodává speciality jako cvrčka na másle, saranče se zeleninovým bulgurem či smažené šváby.

Z hmyzu vaří už 12 let. Jaký vidí za tu dobu posun? "Co se týká lidí, tak celých 12 let nemají problém jíst hmyzí pokrmy. Ale co se týká legislativy, tak tam to jde pomalu," říká.

 

Právě se děje

Další zprávy