Rumové pralinky či Kofila. Jak vypadaly obaly známých cukrovinek za normalizace

Rumové pralinky či Kofila. Jak vypadaly obaly známých cukrovinek za normalizace
Expozice v Retro muzeu Praha v Kotvě se věnují životnímu stylu v socialistickém Československu. Čokolády a čokoládové obaly muzeu zapůjčil sběratel Stanislav Krámský, který vlastní největší sbírku tohoto typu obalů na světě.
Krámský sbírá obaly cukrovinek od roku 1964, kdy mu bylo 12 let. Nadchly jej dva obaly německých čokolád, které mu otec přivezl ze služební cesty. Na fotografii je Granko, první české rozpustné kakao. Název je zkratkou pro granulované kakao a vzešel ze soutěže, do níž veřejnost zasílala své návrhy.
Kofila se v Československu prodávala již od roku 1923. Snadno rozpoznatelný žlutý obal se v průběhu let několikrát proměnil. Letos firma Orion změnila barvu tváře postavy na modrou.
Historie barevných lentilek sahá až do období Rakouska-Uherska. Od roku 1907 se vyráběly v holešovském závodě. Loni se však jejich výroba přesunula do německého Hamburku. "Jedním z hlavních důvodů, proč Nestlé koupilo počátkem 90. let naše čokoládovny, bylo to, že chtěli právě lentilky. Byla to konkurence britských Smarties, ale lentilky měly lepší barvy a možná i chuť," říká sběratel Krámský.
Foto: Retro muzeum Praha/Adam Heres
Magazín Magazín
Aktualizováno 17. 11. 2022 10:15
Stanislav Krámský z Prahy má největší sbírku čokoládových obalů na světě. Na 205 tisíc balení cukrovinek, kakaa i bonboniér skladuje ve čtyřech místnostech na své půdě. Část jeho sbírky je momentálně k vidění v pražském Retro muzeu v Kotvě.

Jedná se z většiny o kultovní cukrovinky ze socialistického Československa, které jsou dodnes k dostání, například Kofila, tyčinka Deli nebo Kočičí jazýčky. "Všechno to pamatuju a všechno jsem to ochutnal. Z obalů z doby socialismu mám ucelenou sbírku od 50. let až do roku 1989," říká sběratel. 

Když má Krámský některé obaly víckrát, vyměňuje je s ostatními sběrateli. "Těch je u nás poměrně hodně, všichni čtyři největší sběratelé čokoládových obalů na světě jsou z Česka, a sbírají i cizinci," říká sedmdesátiletý muž. "Je to záliba z dětství, která nám vydržela dodnes, kolegové už jsou taky v letech, jen výjimečně se objeví někdo mladší," směje se. 

Krámský není jen vášnivým sběratelem obalů, ale i konzumentem čokolády, kterou si dopřává každý den. "Rád ochutnávám novinky, v posledních letech zejména skvělé čokolády, které se vyrábějí od bobů," říká o metodě bean to bar, kdy se výrobce o čokoládu stará od bobu až po finální tabulku. 

 

Právě se děje

Další zprávy