reklama
 
 

Nová Ramseyho restaurace je noční můra, píše kritička. Šéfkuchař ji za článek urazil

15. 4. 2019 12:10
Gordon Ramsey otevře v červnu v západním Londýně novou asijskou restauraci Lucky Cat. Po speciálním večeru uspořádaném pro kuchaře a novináře se však britská šéfkuchařská hvězda stala terčem kritiky asijské food kritičky, která koncept označila za "Ramseyho kuchařskou noční můru" s odkazem na jeho slavný televizní pořad. Šéfkuchař se vůči kritice hrubě ohradil.

Podle kritičky Angely Huiové z londýnského magazínu Eater byla na představení asijského konceptu Gordona Ramseyho jedinou Asiatkou a celý večer musela pít, aby to ustála. 

"Tisková zpráva slibovala dobrodružnou cestu pro smysly a šanci ochutnat prvotřídní koktejly, sdílenou večeři s vybranými pochoutkami šéfkuchaře a párováním vína. Nebylo to ale nic menšího než skutečná Ramseyho kuchařská noční můra," napsala Huiová. 

Dodala, že neví, jestli je restaurace japonská, nebo čínská. "Prostě asijská, koho to zajímá," dodala sarkasticky kritička na svém Instagramu. 

View this post on Instagram

A sneak peek. #LuckyCatMayfair

A post shared by Lucky Cat (@luckycatbygordonramsay) on

Lucky Cat je přitom podle propagačních materiálů autentický asijský koncept s živoucím nočním salonkem, inspirovaným "tokijskými alkoholovými brlohy ze 30. let a Dálným východem". Název odkazuje na japonskou kývající se sošku Maneki Neko, která má svému majiteli přinášet štěstí a bohatství. 

Ramsey, který patří k největším kuchařským hvězdám současnosti, tvrdí, že šéfkuchař jeho nové restaurace Ben Orpwood je mnohem kvalifikovanější a zkušenější než on. Strávil totiž řadu měsíců studováním jídel a cestováním po jihovýchodní Asii. 

Ramsey negativní recenzi Huiové označil za pohrdavou a urážlivou, kritičku navíc urazil a nazval ji neprofesionální a nečestnou, citoval jeho slova britský deník The Guardian. Večer se jinak podle něj vydařil a dodal, že jeho restaurace nikoho nediskriminuje na základě pohlaví, původu nebo náboženství. 

Restaurace plná stereotypů 

Britský šéfkuchař poukázal také na nezdvořilé vyjadřování Huiové na Instagramu, kde ve svých příspěvcích urazila asijskou ženu šéfkuchaře Orpwooda. 

Ramseyho neurvalá odpověď na kritiku jeho asijského konceptu ze strany rodilé Asiatky vyvolala řadu negativních komentářů, podle britského deníku je to další v řadě příkladů přivlastňování si cizích kuchyní a jejich nesprávné interpretace a stereotypizace. 

Šéfkuchař a restauratér George Chen v souvislosti s recenzní Huiové na svůj Twitter napsal: "Každý kuchař má právo interpretovat jinou kuchyni, ale její jednotu a kulturu musí znát do detailu, a ne ji jen přikrášlit pro marketingové účely." Dodal, že název jednoho z drinků Šťastná gejša je právě příkladem nepochopení smyslu asijské kuchyně. 

Americko-čínský šéfkuchař Ken Hom roztržku kolem restaurace okomentoval slovy: "Přeji Gordonovi hodně úspěchů. Možná bych mu mohl pomoci jako konzultant? Mám s asijskou kuchyní 59 let zkušeností," citoval The Guardian 69letého šéfkuchaře. 

Šéfkuchařovy peripetie

Nová restaurace Lucky Cat má nahradit Ramseyho dosavadní koncept Maze, kde Ben Orpwood dříve působil. Vařil také v jeho japonské restauraci Zuma. Podle informací se Ramseyho síť restaurací v loňském roce ocitla ve ztrátě 3,8 milionu liber, což je v přepočtu zhruba 114 milionů korun. Ve svém portfoliu přitom má více než třicítku podniků po celém světě. 

Britská šéfkuchařská hvězda schytala kritiku také loni, poté co oznámila spolupráci s National Geographic na seriálu Uncharted (Nezmapované). V pořadu má poměřovat síly s lokálními kuchaři při výrobě tradičních jídel.

Americký šéfkuchař tchajwanského původu Eddie Huang tehdy koncept kritizoval za to, že Ramsey hodlá lokálním kuchařům ukazovat, že dokáže tradiční jídla vařit lépe než oni. Další lidé poukázali na to, že se snaží napodobovat zesnulého francouzského šéfkuchaře Anthonyho Bourdaina. 

Producenti pořadu National Geographic však kritiky mírnili a poukazovali na fakt, že pořad má především odhalovat bohatství cizích kultur.

Video: Podívejte se, jak to vypadá ve vršovické restauraci doporučované i Michelinem

Babiččiny šulánky i křepelka. Vršovickou restuaruaci ocenil Michelin | Video: Aktuálně.cz |  02:17

autor: Magazín | 15. 4. 2019 12:10

Související

    Pokračujte dál

    Hlavní zprávy

    reklama
    reklama
    reklama
    reklama
    reklama
    reklama