Nejlepší kuchař na světě se před smrtí stal obětí podvodu s luxusním vínem, tvrdí švýcarská média

ČTK ČTK, pej
8. 2. 2016 10:55
Život "nejlepšího kuchaře na světě“ může mít na svědomí podvod s luxusními víny. Čtyřiačtyřicetiletý Benoit Violier, který spáchal sebevraždu minulý týden, se podle švýcarského deníku Bilan stal obětí machinací švýcarské firmy Partners. Nákupem předražených lahví luxusního vína, které nikdo nedodal, měl dostat restauraci do ztráty v hodnotě až jeden milion liber (zhruba 35 milionů korun). Jeden z majitelů vyhlášeného podniku ale tuto teorii popírá.
Benoit Violier
Benoit Violier | Foto: facebook.com/RestaurantBenoitViolier

Lausanne - Čtyřiačtyřicetiletý michelinský kuchař Benoit Violier, který byl před týdnem nalezen mrtvý ve svém domě, se podle informací švýcarského deníku Bilan stal obětí podvodu s luxusním vínem. O nových faktech v kauze, která vyvolala pozdvižení v kulinárních kruzích, informoval britský deník The Telegraph.

Francouzsko-švýcarský šéfkuchař, jehož restaurace v Crissieru nedaleko švýcarského Lausanne byla v prosinci vyhlášena nejlepší na světě, spáchal sebevraždu v neděli 31. ledna. O důvodu jeho dobrovolného odchodu se dosud spekulovalo. Analytici poukazovali na to, že Violier není prvním slavným kuchařem, který ukončil život vlastní rukou, a upozorňovali především na tlak, jakému prestižní šéfkuchaři čelí.

Je za případem podvod s vínem?

Švýcarský deník Bilan ale přinesl do kauzy zcela nová fakta. Podle nich se Violier stal obětí podvodu, za nímž stojí soukromá švýcarská společnost Partners se sídlem v tamní vinařské oblasti Sion. 

Firma podle švýcarských médií v roce 2015 uskutečnila prodej několika lahví luxusních drahých vín, cena jedné láhve se pohybovala od 14 do 27 tisíc liber. Stejné zboží ale prodala více restauracím najednou. Tím pádem nemohlo být odběrateli nikdy dodáno. Podle odhadů tak jen restaurace, ve které působil Violier, přišla minimálně o 550 tisíc liber (19 milionů korun), maximálně pak až o jeden milion liber (zhruba 35 milionů korun).

Na společnost Partners byl navíc 30. listopadu loňského roku uvalen konkurz. A jeden z jejích makléřů byl vzat do vazby.

Jeden z majitelů restaurace Restaurant de l'Hotel de Ville a zároveň i Violierův blízký přítel tato tvrzení ale kategoricky popírá. Podle něj se podnik do žádných finančních problémů nedostal, ale naopak zažívá jeden z nejlepších roků.

“Restaurace je stále plná. Je na tom lépe než v předchozích letech. Zažíváme rekordní rok a disponujeme solidním finančním základem,“ uvedl André Kudelski.

Pátečního Violierova pohřbu se v Lausanne zúčastnilo zhruba 1500 lidí. V sobotu byl uložen do rodinného hrobu ve francouzském regionu Charente-Maritime.

Nejlepší restaurace na světě

Restaurant de l'Hotel de Ville, který má tři michelinské hvězdičky, byl v prosinci loňského roku korunován nejlepší restaurací na světě ve francouzském žebříčku La Liste, který sestavil pořadí 1000 podniků ve 48 zemích. Seznam připravuje francouzské ministerstvo zahraničí a je jeho reakcí na britský žebříček 50 nejlepších restaurací světa.

Violier převzal restauraci s manželkou Brigitte v roce 2012 poté, co odešel na odpočinek jeho mentor Philippe Rochat - další z velikánů francouzské kuchyně. Rochat zemřel v loňském roce v důsledku onemocnění, které si uhnal cyklistikou.

Po zveřejnění prvního místa své restaurace Violier prohlásil: "Je to úžasné, je to pro nás výjimečné. Tohle umístění bude náš tým ještě více motivovat."

Znám spoustu žen, které jsou v kuchyni nepostradatelné, ale málo se jich dostane na pozici šéfkuchaře, nejsou na to dost tvrdé, tvrdí kuchařka Kamura. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy