Nejlepší školní jídlo mají v Otrokovicích. Tak vaří za 34 Kč

David Kořínek
26. 8. 2015 9:27
Finále šestého ročníku soutěže o nejlepší školní jídelnu se zúčastnilo 10 týmů. Mezi finalisty se nedostala žádná z pražských ani brněnských jídelen. Letošním tématem byla moderní a zdravá kuchyně.
Vítězství nakonec vybojoval tým ze Základní školy Mánesova v Otrokovicích.
Vítězství nakonec vybojoval tým ze Základní školy Mánesova v Otrokovicích. | Foto: Jakub Plíhal

PrahaZdravě, chutně a moderně. To bylo motto šestého ročníku soutěže o nejlepší školní oběd, která v úterý proběhla v Praze-Stodůlkách. Do soutěže se přihlásilo 89 jídelen, do finále se probojovalo deset. Vítězem se nakonec stala jídelna ze Základní školy Mánesova z Otrokovic.

„Se soutěží jsme začali, protože jsme chtěli lidem vymazat z hlavy některé mýty o školních jídelnách, třeba takzvané UHO, tedy univerzální hnědou omáčku,“ popsal předseda poroty Zdeněk Hladík, který celou akci moderoval.

Porotu nejvíce zaujalo menu tvořené dýňovo-mrkvovým krémem s čočkou, králičím burgerem s houbovou pohankou, rýží a salátem z červené řepy, podtržené dezertem v podobě ovoce v jogurtu. Otrokovické kuchařky přitom byly v soutěži už popáté. V minulosti získaly dvakrát 2. místo.

Vaříme hlavně pro děti

V porotě usedli zástupci školní inspekce, ministerstev školství a zdravotnictví nebo hlavního organizátora, kterým je Společnost pro výživu. Nedílnou součást poroty tvořili i dva pražští školáci – dvanáctiletá Lucie a čtrnáctiletý Jakub. Naprostá většina soutěžních jídel jim chutnala.

„Nechutnalo mi asi jen jedno jídlo. Do jídelny chodím pravidelně. A takhle dobře teda nevaří ani u nás,“ komentoval ochutnávku Jakub.

Letošní zadání soutěže vyžadovalo králičí maso jako hlavní chod a mléčný dezert. „Myslím, že hodnocení od dětí mluví za vše. Jsou to přece jídla pro ně,“ komentoval jídla člen poroty a prezident Asociace kuchařů a cukrářů Miroslav Kubec.

Cena celého menu přitom nesměla přesáhnout 34 korun. Stejný limit mají i obědy ve školních jídelnách pro děti mezi 10 a 14 lety. Většina kuchařek se však shoduje, že běžně vaří i levněji.

„Je nutné si uvědomit, že za stejné peníze nikdo doma takto kvalitní jídlo neuvaří,“ řekla členka poroty a herečka Markéta Hrubešová. V porotě byla už poněkolikáté.

Zdravě a moderně

Na druhém místě skončila jídelna základní a mateřské školy Velký Beranov u Jihlavy. Porotě servírovala jarní zeleninovou polévku, pečeného králíka v marinádě s paprikou a šťouchanými bramborami. Sladkou koncovku druhého nejúspěšnějšího menu tvořil tvarohový dezert s pudinkem a ovocem.

„Fascinuje mě, co současným dětem chutná. Je rozhodně super, že jim chutnají potraviny jako řapíkatý celer, i když mě překvapuje, že děti naopak nezaujala červená řepa,“ pokračovala Hrubešová.

Poslední medailovou pozici vydobyl tým Střední průmyslové školy dopravní v Plzni. V soutěži přitom byl západočeský kuchařský tým poprvé.

Jejich menu tvořila polévka z listového špenátu se smetanou a chlebovými krutony a králičí stehno v zázvorovém jogurtu zdobené pomerančem s rýžovými nudlemi. Sladkou tečkou pak byl pohankový dezert s pudinkem a smetanovoskořicovým přelivem.

Světový unikát

„Je hodně kuchařů, co něco umí, ale málo těch, kteří se chtějí a odváží prezentovat veřejně. Velice oceňuji, že se do něčeho podobného pustily i školní jídelny,“ řekl prezident Asociace kuchařů a cukrářů Miroslav Kubec.

Soutěž přitom nemá ve světě obdoby. „U prvního ročníku byl problém, aby se vůbec někdo přihlásil. Museli jsme jídelny vyburcovat. Postupně ale zjistily, že soutěž je unikátní možností se ukázat,“ vysvětlil předseda poroty Zdeněk Hladík.

Do prvního kola se přitom letos přihlásilo hned 89 jídelen z celé České republiky. Do finále před širší porotu se probojovalo jen deset. Nedostala se mezi ně žádná pražská ani brněnská jídelna. Největším zastoupeným městem tak byla Ostrava. „Za hranicemi jsme viděli soutěže pro závodní jídelny, hotely, restaurace, ale tohle je jedinečné,“ dodal Hladík.

 

Právě se děje

Další zprávy