Nebojte se mléka, radí vědci. Zjistili, že snižuje riziko srdečních chorob

Magazín Magazín
24. 9. 2021 11:51
Rostlinné náhražky mléčných výrobků se stávají čím dal větším hitem a v obchodech se objevuje sójové mléko i veganský sýr. Vědci teď ale přišli se zjištěním, že mléčný tuk pro člověka není tak škodlivý, jak mnozí předpokládají. Lidé s větší spotřebou mléčných produktů podle nich naopak čelí nižšímu riziku výskytu kardiovaskulárních onemocnění.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Shutterstock

Mezinárodní výzkumný tým se zaměřil na zemi s jednou z nejvyšších spotřeb mléčných výrobků na osobu, kterou je Švédsko. U vzorku 4150 obyvatel starších 60 let vědci nejprve zjišťovali, jak vysokou hladinu mastné kyseliny, která se nachází v mléčných výrobcích, mají Švédové v krvi. Účastníky studie pak sledovali v průměru dalších 16 let. Zajímalo je, kolik z nich za tu dobu utrpělo srdeční záchvat, kolik zasáhla mozková mrtvice a kolik zemřelo.

Z výsledků vyplynulo, že lidé s vyšší hladinou mastné kyseliny v krvi, kteří pili a jedli více mléčných produktů, čelí nižšímu riziku výskytu kardiovaskulárních onemocnění i předčasného úmrtí. Mezi zkoumanými, kteří výrobky z mléka konzumovali méně, byla četnost chorob a úmrtí ve sledované době naopak vyšší. Informoval o tom zpravodajský web stanice CNN.

Svá zjištění výzkumníci pro jistotu porovnali s daty ze 17 dalších studií, jichž se dohromady zúčastnilo téměř 43 tisíc obyvatel ze Spojených států, Dánska a Velké Británie. Jejich závěry byly podobné. "Přestože k výskytu kardiovaskulárních chorob a úmrtí mohou vést i další příčiny, náš výzkum ukazuje, že mléčný tuk nemusí být pro lidský organismus nijak škodlivý," uvedl jeden z autorů, Matti Marklund z George Institute for Global Health v Sydney.

Jeho kolegyně a vedoucí výzkumu Kathy Trieuová doplnila, že nová studie stejně jako ty starší naznačuje, že mléčné produkty srdeční činnosti prospívají. "Vysoký obsah tuku, kvůli němuž se dnes mnoho lidí výrobkům z mléka vyhýbá, nemusí být důvodem, aby člověk mléko ze svého jídelníčku úplně vyškrtl. Obsahuje v sobě totiž také mnoho živin, které jsou pro naše zdraví přínosem," zdůraznila vědkyně.

Výsledky studie se příliš nelíbí Alici Lichtensteinové, ředitelce a vedoucí vědecké pracovnici z Tuftsovy univerzity, která má obavy z toho, že výsledky studie by mohly být interpretovány tak, že všechny plnotučné mléčné výrobky snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění. "Většina údajů nepotvrzuje, že by konzumace plnotučných mléčných výrobků snižovala riziko kardiovaskulárních onemocnění," dodala.

Mohlo by vás zajímat: Běžné mléko je pro mě zbytečný produkt, nejsme jenom pro hipstery, říká zakladatelka Nemléka Koppová

Klasické mléko je pro mě produkt, který je částečně zbytečný, naše Nemléko je pro někoho, kdo hledá alternativu, říká spoluautorka Amálie Koppová. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy