Nanuk versus zmrzlina: Někdy chemie, jindy kvalita

Zdenka Tomis Zdenka Tomis
9. 7. 2013 21:45
Co chutná lépe a jak poznat kvalitní zmrzlinu
Foto: Profimedia.cz

Někdo odmítá jíst nanuky, protože je považuje jen za parodii na zmrzlinu, jiný se vyhýbá zmrzlině do kornoutku, protože nemá přehled o jejím složení a výrobě. Kdo má pravdu? A skutečně je jedno lepší než druhé?

Ať už je zmrzlina na špejli, v kelímku, točená, či kopečková, vždy může mít svá rizika, tedy až příliš vysoký obsah ztužených rostlinných tuků, které mohou zapříčinit onemocnění cév a srdce, příliš mnoho cukru anebo "éček", tedy naprosto zbytečné chemie. 

Z toho vyplývá, že to, jestli je nanuk či zmrzlina kvalitní, poznáme především podle složení. Přestože u výrobků balených máte na rozdíl od těch ze stánku či z cukrárny obsah podrobně rozepsaný na obalu, ještě to neznamená, že musí být zákonitě kvalitnější. 

Jak upozorňuje odborník na výživu Petr Havlíček, spousta balených nanuků je mnohem škodlivějších než zmrzlina do kornoutu, avšak překvapivě ne kvůli zmrzlině samotné. "Problém bývá dost často v polevě, kterou je zmrzlina obalena. Bývá totiž vyrobena ze ztužených rostlinných tuků, případně obsahuje příliš transmastných kyselin a cukru, což je špatně," vysvětluje dietolog.

Kupujete-li tedy balené nanuky, vždy nejprve prozkoumejte jejich složení. "Nejzdravější jsou samozřejmě zmrzliny z čistého ovoce obalené pravou čokoládou," říká Havlíček. Vyhýbat se ale nemusíte ani těm smetanovým. Měly by ale obsahovat opravdovou smetanu, tvaroh, či mléko - ať už klasické, nebo sušené.

"Složení je na výrobcích uvedeno v sestupném pořadí, to znamená, že na prvních místech jsou uvedeny ty suroviny, kterých je tam nejvíce. Pokud výrobci používají pro výrobu zmrzliny sušené mléko, které je nutné "navodnit", pak je přirozené, že se na prvním místě objeví voda, a není to špatně. Pokud je ale ve složení z mléčných složek uvedená pouze syrovátka, pak se určitě nejedná o kvalitní produkt," upozorňuje vedoucí vývoje zmrzlin Prima Dalena Martiníková. 

Špatné skladování = špatná zmrzlina

Najdete-li nanuk či zmrzlinu s vyhovujícím složením, stále ještě nemáte vyhráno. Na tom, zda bude i chuťově v pořádku, totiž záleží i způsob skladování v prodejně. V mrazicích boxech by neustále měla být teplota minus osmnácti stupňů a nižší - správné obchody mají v mrazácích teploměr. Pokud teploměr chybí, najděte v boxu zmrzlinu v kelímku s průhledným víčkem - pokud je na ní námraza, je to špatně a pravděpodobně budou narušeny i všechny sousední výrobky.

Námraza většinou vzniká zvyšováním a snižováním teploty. Pokud začne zmrzlina tát, "vytéká" z ní voda. Když ji v tomto stavu začnete opět zamrazovat, z vody se vytvoří krystalky ledu, které zůstanou na povrchu zmrzliny. Původní složení je tedy porušeno.

Foto: Potten&Patten Staněk

Protože nanuky jsou k dostání po celý rok, spousta lidí dává v létě přednost zmrzlině do kornoutku. Jak ale poznat, co vám zmrzlinář prodává? Jako první si všimněte barvy zmrzliny - čím je sytější a výraznější, tím více "éček" pravděpodobně obsahuje. Dávejte proto přednost jen těm jemně zbarveným.

Všimněte si také, jak rychle zmrzlina taje. Pokud vám teče po prstech ještě dříve, než jste vůbec stačili ochutnat, víckrát si ji nekupujte. Znamená to totiž, že obsahuje až příliš velké množství vody - samozřejmě na úkor chuti. 

Okamžitě po prvním ochutnání byste také měli poznat její příchuť. Nesmí z ní být cítit nic jiného. Kvalitní zmrzlina také obsahuje kousky ovoce, čokolády či ořechů. Také podle toho poznáte, že nejde jen o navoněnou chemickou směs. Správná zmrzlina musí také být hladká a při rozpouštění v ústech nesmí být zrnitá.

Na točenou zmrzlinu raději zapomeňte

Točená zmrzlina mnohdy budí dojem, že se jedná o čerstvou, na místě vyrobenou pochutinu. Ve skutečnosti ale většinou vzniká z práškovité směsi, nikoliv z čerstvých ingrediencí. Také díky formě jejího podávání se z ní stává vůbec nejrizikovější letní osvěžovadlo. 

Aby byla točená zmrzlina neškodná, musel by prodejce každý den přístroj čistit a nenechávat v něm zmrzlinu přes noc. Na chuti se pak může ještě podepsat nedostatečné promíchání i nevhodné chlazení.

Každý prodejce navíc může zmrzlinu ředit podle svých úvah, dávka "chuti" proto může být v rámci úspor zbytečně malá. Kromě toho má točená zmrzlina mnohem menší trvanlivost než kopečková, takže je pravděpodobnější, že se k vám dostane produkt s prošlou dobou spotřeby.

 

Právě se děje

Další zprávy