Obrazem: Na okraji domov můj. Příběhy lidí, kteří opustili město a objevili venkov

12/36
Přehled fotografií
Příběh "Indiánskej syndrom", Kniha Na okraji domov můj, Na okraji domov můj: Sedm příběhů o životě na české vesnici a proměně venkova, Magazín, fotogalerie
Manželé se však našli i ve výrobě misa. Než však vyrobili první skleničku, trvalo to sedm let. Z pohledu české kultury je proces výroby složitý, ale hlavně nepopsaný. Pro Japonce je miaso národní poklad, který bedlivě střeží, protože jim historicky umožnil přežít. Když máš málo polí, musíš vymyslet sofistikovaný způsob, jak to vyrovnat. Japonci si všimli, že určité plísně produkují enzymy, které přeměňují nestravitelné složky potravin ve stravitelné. Jsou schopni vyrobit z jednoho zrnka rýže třeba sto padesát výrobků – ocet umožňující stabilizovat rybí bílkovinu, alkohol jako dezinfekci nebo cukr, díky němuž nepotřebují cukrovary. Vašek si osvojil japonský přístup k životu – když něco řeší, jde se podívat, jak by to udělal Japonec. Mnoho věcí viděl jen na fotkách a z toho vycházel. I ocet vznikl hlavně díky linii Japonska v jeho životě.
Foto: Ukázka z knihy Na okraji domov můj autorů Lukáše Pumpra a Petra Poláka, kterou letos v říjnu vydalo nakladatelství Labyrint. / Se souhlasem k užití