Anna Lazorová
23. 12. 2018 15:05
Bramborový salát a smažený kapr nebo řízek je nedílnou součásti typické české štědrovečerní večeře. Historie současného vánočního menu je přitom poměrně krátká. Velkou měrou se popularizaci smaženého kapra podílela Magdalena Dobromila Rettigová. Salát se do českých domácností dostal až po první světové válce. Dříve se jedla například hrachová kaše, sušené ovoce nebo houby. Staré regionální tradice si přitom mnoho domácností stále drží. Podívejte se, jaké regionální speciality se v Česku o Vánocích chystají.
Slovácko
Po oplatkách s medem následovaly dvě polévky, jedna s chlebem, druhá se širokými nudlemi zvanými lokše. Poté se jedly pupáky - dukátové buchtičky spařené mlékem, maštěné máslem a ochucené mákem a cukrem. Z máku se pekly i makovníky.
Kromě dezertů s mákem hospodyně připravily i bábovky a koláčky. Vánočka je nahradila až později. K vánočnímu pečivu patřily především známé slovácké koláčky či vdolečky - malé koláčky z kynutého těsta, plněné tvarohem, navrchu potřené povidly a posypané drobenkou.
Na vánočním stole nechyběl ani pokrm uvařený ze sušeného ovoce. Lidé ho nazývali zavařenina nebo také muzika. Do muziky se přidávalo sušené ovoce (švestky, jablka, hrušky), koření, cukr, rum, mandle, ořechy a rozinky. Rozvařená směs se zahustila nastrouhaným perníkem. V chladu se měla nechat několik dní uležet.
Hlavním chodem štědrovečerní večere byly různé kaše. Například jahelná, která se mohla dát také zapéct se sušeným nebo kompotovaným ovocem.