Omyly, pokuty, sebevraždy a vrácení ocenění: Co s sebou přináší prestižní michelinská hvězda

Petra Jansová Petra Jansová
26. 3. 2018 14:03
První michelinský průvodce vyšel v roce 1900, první hvězda byla udělena o šestadvacet let později. Za celou historii jich pak byly uděleny stovky. Mimo Evropu se michelinští komisaři vydali až v 21. století. Hodnotí se nejenom kvalita jídla, ale i obsluhy. A přestože michelinská hvězda patří k nejprestižnějším gastronomickým oceněním, stává se, že o ni šéfkuchaři nestojí a usilují o její vrácení.
Thierry Drapeau
Thierry Drapeau | Foto: restaurant.michelin.fr

Šéfkuchař ověnčený Michelinem ztratil sešit s recepty

Kniha receptů, obzvlášť pak těch, které svému majiteli vynesou michelinskou hvězdu, má cenu zlata. Když francouzský šéfkuchař Thierry Drapeau ztratil v roce 2012 při návštěvě gastronomického festivalu v Jekatěrinburgu svoji "kuchařku", byla vypsána na její nalezení odměna ve výši 10 tisíc eur (přes 250 tisíc korun).

O ztrátě kulinářského "pokladu" tehdy informovaly hlavní ruské televizní kanály i agentury, a kuchař prý dokonce odmítal bez svého zápisníku zemi opustit. 

 
Mohlo by vás zajímat

Právě se děje

Další zprávy