Lockdowny nás devastují, říká šéfkuchař Ramsay. Kvůli pandemii přišel o dvě miliardy

Magazín Magazín
24. 2. 2021 17:00
Pro britského šéfkuchaře Gordona Ramsayho se vládní opatření proti šíření pandemie koronaviru stala noční můrou. Zakladatel podniků oceněných michelinskými hvězdami tvrdí, že kvůli zavření restaurací utrpěl finanční ztrátu ve výši téměř 60 milionů liber (dvě miliardy korun).
Britský šéfkuchař Gordon Ramsay
Britský šéfkuchař Gordon Ramsay | Foto: ČTK/APInvision/Chris Pizzello

Do gastronomického impéria slavného šéfkuchaře Gordona Ramsayho v současnosti patří 35 restaurací po celé Velké Británii, z nichž sedm má na kontě michelinskou hvězdu. Jen v prosinci, kdy britská vláda po krátkém uvolnění znovu zavedla restrikce, podnikatel podle svých slov kvůli zrušeným rezervacím přišel o 10 milionů liber (více než 300 milionů korun).

"Od loňského 19. března do letošního 3. února nás zasáhla finanční ztráta v celkové výši 57,5 milionu liber (dvě miliardy korun, pozn. red.)," doplnil Ramsay pro britský deník The Guardian. Mezi nejznámější podniky, které vlastní, se řadí Pétrus, Bread Street Kitchen a Restaurant Gordon Ramsay, sídlící v Londýně. Několik restaurací má ale také za hranicemi Velké Británie.

"Vládní lockdowny znamenají naprostou devastaci našeho byznysu. Propad jsme zažili v době teroristických útoků kolem 11. září, pak kolem ekonomické krize v roce 2008 a vždycky jsme to nějak zvládli. Když udeřila první vlna covidu, všichni jsme si mysleli, že se to za pár týdnů přežene. Teď je naše tažení ale už příliš dlouhé," posteskl si Ramsay.

Uvedl také, že aby v době pandemie nemusel propouštět stovky zaměstnanců, využil některé formy vládních kompenzací. Finanční ředitel Ramsayho gastronomického impéria Andy Wenlock dodal, že se mu podařilo vyjednat finanční ústupky s pronajímateli prostorů, v nichž restaurace sídlí, i půjčky u bank a očekává, že bude firma alespoň 12 měsíců schopná plnit své závazky.

Mohlo by vás zajímat: Přišli jsme o 400 milionů na tržbách, zavíráme na dlouho, říká spolumajitel Ambiente

Záleží na každém dni, kdy jsou restaurace otevřené. Nepřiblížilo se světlo na konci tunelu, říká spolumajitel Ambiente Daniel Kronďák | Video: Daniela Drtinová
 

Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám, prosím, vědět prostřednictvím kontaktního formuláře. Děkujeme!

Právě se děje

Další zprávy