Hlavně se neptejte, odkud to voní. Když se Žižkovem line vůně skořice, místní mlží

Hlavně se neptejte, odkud to voní. Když se Žižkovem line vůně skořice, místní mlží
Učnice Aneta, jejíž sen je učit se v zahraničí a následně po vzoru své "mistrové" otevřít vlastní cukrárnu.
Sladké koláče
V cukrárně a pekárně Sladká tečka se denně peče čerstvý chléb.
Majitelka cukrárny a pekárny Sladká tečka, Alena Cihlová. Zobrazit 17 fotografií
Foto: Lukáš Bíba
Jana Harmáčková Jana Harmáčková
17. 6. 2025 11:41
Z drobného pečení vznikla poctivá cukrářská dílna, která bez ostychu provoní celý Žižkov. Její zakladatelka Alena Cihlová dokázala v Praze vybudovat podnik bez kompromisů v surovinách i přístupu. Navíc kolem něj stvořila komunitu zákazníků, kteří se s důvěrou vracejí. Pod jejími křídly se zároveň učí a rostou i učnice z Braníka, pro které je dílna nejen praxí, ale i místem podpory a inspirace.

Většina žen se na mateřské rozhodně nenudí, jenže to není případ Aleny Cihlové, majitelky žižkovské pekárny a cukrárny Sladká tečka. Záviděníhodné, spavé dítě jí umožnilo trávit večery a noci pečením. Nejdřív narozeninových dortů pro blízké, později i makronek. Po sedmnácti letech provozování úpravny oděvů se Alena rozhodla udělat zásadní krok: opustila původní profesi a ponořila se naplno do světa cukrářství.

Shodou několika náhod a trochy štěstí se v záplavě neúměrně drahých nájmů v srdci pražského Žižkova rušilo veganské bistro. Majitelka odjížděla do Dánska a prostor s velkými výlohami a denním světlem byl najednou k mání. Když ho Alena poprvé viděla, hned věděla, že je to "ono".

Původně plánovala otevření jen malé výrobny. "Jenže když vám místní klepou na dveře a prosí o ještě teplé koláče, které zahlídli na Instagramu, není snadné vzdorovat," říká majitelka. To dalo vzniknout malé cukrárně, v roce 2015 vykoukla Sladká tečka na světlo světa. 

Nová generace ze Žižkova

Alena Cihlová dnes ve své dílně předává řemeslo dál - pod jejíma rukama rostou učnice z odborné školy v Braníku. Děvčata se učí nejen cukrářským základům, ale i chování k zákazníkům, jak pozdravit, usmát se, mít respekt k práci i lidem. Alena jim dává důvěru, prostor zkoušet vlastní nápady a přirozeně je vede k poctivosti - žádné směsi, žádné zkratky. "Buď všechno od základu, nebo vůbec," říká. Pro mnohé z děvčat je její provoz první zkušeností s tím, jak vypadá poctivá práce a férové prostředí. A pro Alenu je každá z děvčat osobním příběhem, který pomáhá psát.

Cukr a skořice

Sladká tečka dnes zásobuje další tři kavárny, prodává z výlohy, peče věnečky, sladké i slané koláče, chleby, makronky a mnoho dalšího. Ale jestli je tu o něco rvačka, jsou to skořicoví šneci. Jsou velcí jako dlaň, vysocí do nebes, nadýchaní a voní po másle, skořici a karamelizovaném cukru. Každé sousto se rozplývá na jazyku a zanechá za sebou hřejivou stopu. To vše korunuje jemná poleva z čerstvého sýra a másla, která se teplem lehce rozpouští a zvýrazňuje každou vrstvu chuti. Není divu, že se o nich šeptá i za hranicemi Žižkova - široko daleko lepší skořicové šneky totiž nenajdete.

Ve Sladké tečce ale nejde jen o zákusky. Její kouzlo spočívá v komunitě. Zákazníci se vrací, někteří si právě tady poprvé potykali, další se zastaví jen tak, prostě na kus řeči.

Sladká tečka

Sladká tečka má v červenci celý měsíc zavřeno - Alena si bere volno, aby mohla být naplno s rodinou a načerpat novou inspiraci. Po měsících pečení od brzkého rána do večera si zaslouží pauzu - a jak sama říká, jen odpočatý člověk může tvořit s radostí.

 
Mohlo by vás zajímat

Právě se děje

Další zprávy