Lidé ročně vyhodí třetinu všech potravin, dva Brňané to chtějí změnit pomocí aplikace

Magdaléna Daňková Magdaléna Daňková
21. 2. 2019 11:12
Michaela Gregorová a Jakub Henni se rozhodli bojovat s vyhazováním potravin po svém. Vymysleli projekt, díky kterému mohou restaurace nabízet jídlo před vyhozením za nižší cenu. Hladoví zájemci tak ušetří a zároveň podpoří ekologické nakládání s potravinami.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Simone Radačičová

Více než jedna miliarda tun jídla ročně se po celém světě vyhodí ještě dříve, než se dostane k někomu na talíř. Nedostatek potravy je přitom momentálně větší hrozba než vážné nemoci jako malárie nebo spalničky. Snížit množství vyhazovaných potravin v Česku chce skupina mladých lidí, kteří založili projekt Nesnězeno.

Michaela Gregorová pracuje v běžném životě jako architektka pasivních staveb. Během pobytu v Paříži si všimla, že některé pařížské restaurace nabízí před zavírací dobou pomocí aplikace zlevněné jídlo, které by jinak skončilo v popelnici.

V Brně se v té době věnovala projektu DobroKáva, jehož cílem je motivovat lidi, aby dělali dobré skutky. Zde se potkala s Jakubem Hennim, se kterým se spřátelila. Slovo dalo slovo a projekt Nesnězeno začal získávat obrysy.

Zleva Michaela Gregorová a Jakub Henni.
Zleva Michaela Gregorová a Jakub Henni. | Foto: Archiv Michaely Gregorové

"Rozhodli jsme se oslovit pár podniků, které známe a kam rádi chodíme. Jejich provozovatelů jsme se zeptali, jestli mají chuť se zapojit. Zájem lidí jsme se rozhodli ověřit přes facebookovou stránku, na které se momentálně neprodaná jídla nabízí," popisuje Michaela.

Dort, sendvič i polední menu

Pilotní verze běží prozatím jen v Brně a je do ní zapojena zhruba třicítka podniků. Jejich počet však s každým týdnem narůstá a zakladatelé projekt plánují v nejbližší době rozšířit i do dalších regionálních měst a Prahy.

Kromě restaurací, bister a kaváren by rádi zapojili také hotely. "Jednáme s dalšími třiceti místy i mimo Brno," dodává Michaela. Mezi zvučnými jmény je momentálně brněnské Bistro Bastardo, pražský Etnosvět či Sklizeno.

Kromě dortů, croissantů nebo třeba sendvičů si lidé můžou přijít i pro celé polední menu nebo vydatnou teplou večeři. Nouze není ani o vegetariánská nebo veganská jídla. "K dispozici ale jsou i masové podniky," říká spoluzakladatelka Nesnězena.

"Pokud se domluvíme s podnikem na spolupráci, napíšeme na Facebook příspěvek o novém partnerství. Každému provozovateli pak dáme přístupové údaje na naši stránku a ti poté sami nabízejí jídlo, které jim zůstává," vysvětluje sympatická tmavovláska, jak systém funguje.

Nabídky se objevují zhruba kolem třetí odpoledne a šesté večerní. "Doporučujeme sdílet nabídku nejméně hodinu před zavíračkou," dodává.

Sleva 30 procent a více

Doporučená sleva na jídlo, které by se jinak vyhodilo, je 30 procent a více. Poslední slovo však má samotný podnik a může jej dát i za dobrovolný příspěvek.

Podle Michaely Gregorové si podniky spolupráci pochvalují, líbí se jim, že se jim vrátí alespoň náklady na přípravu jídla a zároveň se mohou stát součástí ekologicky prospěšného projektu. V posledních dnech zaznamenávají brněnští kamarádi i nárůst počtu svých fanoušků na sociálních sítích. Spoluzakladatelka tak věří, že Nesnězeno pomůže do budoucna alespoň částečně eliminovat plýtvání.

Brňané se v dalších fázích rozmýšlejí také nad tím, že uživatele aplikace motivují k drobným příspěvkům na porce jídla pro ty, kteří kvůli své finanční situaci nemají přístup k dostatečnému množství potravin.

Během následujících týdnů by měla být spuštěna aplikace, která provoz vylepší a zjednoduší. "Lidé si pomocí zobrazení na mapě najdou okolní podniky nabízející jídlo k záchraně. Poté přijdou do restaurace s potvrzením v mobilu a odnesou si svoji porci jídla," říká Michaela s tím, aby si zájemci při cestě do podniku ideálně nezapomněli s sebou vzít svoji krabičku.

Pokud se služba osvědčí, plánují se zakladatelé sejít také se zástupci supermarketů, aby zjistili, jakým způsobem je do projektu mohou zapojit.

"Například v Belgii markety dávají k dispozici několik svačinových balíčků denně. Chceme zjistit, jestli by podobný systém nefungoval také tady," uzavírá architektka s tím, že je ale čeká ještě spoustu další práce, aby služba fungovala co nejlépe pro co nejvíce lidí.

Video: Musíme omezit maso, říká expertka

Masa a hlavně hovězího jíme příliš mnoho, základ stravy by měl být rostlinný, čím jsou lidé bohatší, tím roste spotřeba masa. Třetinu jídla vyhodíme | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

před 3 minutami

Basketbalistky USK schytaly v Eurolize debakl

Basketbalistky ZVVZ USK Praha podlehly v domácí "bublině" v hale na Královce v utkání 4. kola Evropské ligy Fenerbahce Istanbul vysoko 70:99 a nedokázaly soupeři oplatit porážku 70:77 z prosincového turnaje v Turecku. O udržení naděje na postup do březnového čtvrtfinále bude hrát tým trenérky Natálie Hejkové ve čtvrtek od 19:00 proti Lyonu, který má stejně jako Fenerbahce o bod více než Pražanky.

V celku vítěze tři hráčky předvedly dvacetibodový střelecký výkon - Kayla McBrideová (26), Alina Jagupová (23) a Cecilia Zandalasiniová (20). Z domácího týmu se nejvíce dařilo Kateřině Elhotové s 19 body.

Pražanky se musely obejít bez americké opory Alyssy Thomasové a držely s tureckým celkem krok jen do osmé minuty, kdy byl stav ještě 13:18. Pak ale Fenerbahce uhrálo osmibodovou šňůru a naděje domácího výběru se postupně začaly rozplývat.

Problémy jim dělaly hlavně McBrideová s Jagupovovou a do poločasové přestávky šly suverénky české basketbalové scény s mankem 27:59. Na začátku třetí čtvrtiny prohrávaly i nejvyšším rozdílem v utkání o 33 bodů. Slabou náplastí mohlo být pro USK, že třetí i čtvrtou čtvrtinu těsně vyhrál a také se těsně ubránil stovce inkasovaných bodů.

Evropská liga basketbalistek - 4. kolo:

Skupina B (Praha - hala Královka):

USK Praha - Fenerbahce Istanbul 70:99, Gdyně - Lyon 76:79.

Tabulka:

1. Lyon 4 3 1 331:283 7
2. Fenerbahce Istanbul 4 3 1 326:294 7
3. USK Praha 4 2 2 305:331 6
4. Gdyně 4 0 4 279:333 4
Zdroj: ČTK
před 5 minutami

Nymburk prošel do osmifinále LM z druhého místa

Basketbalisté Nymburka podlehli v závěrečném 6. kole základní skupiny B tureckému celku Tofas Bursa 97:103 a postoupili do osmifinálové fáze Ligy mistrů ze druhého místa. Soupeř pořadí v tabulce ovládl, francouzský Dijon i přes výhru na Kypru nad Keravnosem klesl při shodném zisku 10 bodů vinou nejhoršího skóre ze vzájemných zápasů na nepostupovou třetí příčku v minitabulce tří týmů.

Soupeře pro osmifinálovou skupinu se tým trenéra Orena Amiela dozví při losování 2. února. Další sérii zápasů začne šestnáctinásobný český šampion přesně o měsíc později.

Úvod utkání patřil Omaru Prewittovi, který se rozehrál dvěma trojkami, za čtyři minuty měl na kontě 12 bodů a zařídil vedení 15:8. Nymburk v první čtvrtině vedl i o deset bodů, ale Tofas bojující o klíčovou výhru se ve druhé části přiblížil i na dva.

Domácí už ale soupeře do vedení v první polovině utkání nepustili. Na rozdíl od něj hráli s jistotou, že jim při shodě okolností vezme postup jen porážka téměř o 60 bodů. Nymburk dokonce ke konci druhé čtvrtiny podruhé v utkání unikl i do desetibodového náskoku.

Touha Tofasu po play off ale vyústila ve třetí desetiminutovce v obrat. Týmy se pak přetahovaly o nejtěsnější vedení. Domácí šli ještě do vedení 87:82, ale soupeř odpověděl sedmibodovou šňůrou a vybojoval vítězství. Zařídil ho 27 body Tomislav Zubčič. Domácím nestačilo Prewittových 24 bodů.

Basketbalová Liga mistrů - 6. kolo:

Skupina B:

ERA Nymburk - Tofas Bursa 97:103 (30:26, 57:52, 78:79)

Nejvíce bodů: Prewitt 24, Hruban 17, Dalton 15 - Zubčič 27, Akoon-Purcell 23, Christon 19. Fauly: 21:30. Trestné hody: 41/31 - 28/19. Trojky: 14:10. Doskoky: 38:33.

Keravnos - Dijon 44:79 (29:43)

Konečná tabulka:

1. Bursa 6 4 2 529:482 10
2. Nymburk 6 4 2 546:473 10
3. Dijon 6 4 2 457:449 10
4. Keravnos 6 0 6 402:530 6
Zdroj: ČTK
Další zprávy