Praha/Sydney - Kdyby lidé nejedli tolik masa a mléčných výrobků, nemuselo by do atmosféry unikat tolik skleníkových plynů. Kvůli novým pastvinám se totiž kácí deštné pralesy, které jsou významným pohlčovačem oxidu uhličitého. V zažívacím traktu přežvýkavců navíc vzniká metan, což je významný skleníkový plyn.
Na spojitost mezi pěstováním dobytka a globálním oteplováním upozornil mezinárodní vědecký tým pod vedením Tonyho McMichaela z Australské národní univerzity. O jeho poznatcích napsal deník Sedney Morning Herald, o článku informaoval on-line deník Ekolist po drátě.
Zemědělství je podle vědců zodpovědné za čtvrtinu celosvětových emisí skleníkových plynů, které v drtivé většině pocházejí z velkochovů dobytka. Kromě metanu jde také o emise oxidu uhličitého z aut a traktorů, kterými se vozí krmivo a zvířata.
Vědci: Jezte o polovinu méně masa
Studie mezinárodního vědeckého týmu tvrdí, že lidé v bohatých zemích by měli v příštích čtyřiceti letech omezit denní příjem především červeného masa o více než polovinu. A aby se nárůst emisí zastavil, měli by jít ještě dál - průměrná denní spotřeba by v roce 2050 měla klesnout až na 90 gramů za den.
List Sedney Morning Herald napsal, že v některých bohatých zemích snědí tamní obyvatelé ročně tolik masa, kolik sami váží. Australané průměrné spořádají 80 kilogramů, takže průměrná denní dávka přesahuje 220 gramů. Přitom v rozvojových zemích je to jenom 47 gramů.
Čeští jedlíci jsou v konzumaci masa nad celosvětovým průměrem, který činí přibližně 100 gramů denně. Podle Českého statistického úřadu sní průměrný Čech za rok něco přes padesát kilogramů vepřového a hovězího masa, což je asi 140 gramů každý den.
Červené maso nahraďte drůbežím a rybami
Tony McMichael z Australské národní univerzity doporučuje, aby lidé v nejbohatších zemích světa jedli místo červeného masa více drůbež a ryby.
Podle studie by nižší spotřeba červeného masa vedla i k lepšímu zdravotnímu stavu obyvatel západního světa. Snížilo by se riziko některých druhů rakoviny, onemocnění srdce a oběhové soustavy či obezity.
"Když budeme počítat se čtyřicetiprocentním nárůstem počtu obyvatel na zeměkouli a se současným počtem chovaných zvířat, měl by pokles průměrné denní spotřeby masa na devadesát gramů stačit na stabilizaci emisí ze zemědělství," citoval expertní zprávu australský deník Sedney Morning Herald.