Nejlepší restaurací na světě je Osteria Francescana. Na vrchol ji dostaly proměny italské kuchyně

ČTK ČTK
14. 6. 2016 18:24
Nejlepší světovou restaurací se letos stala italská Osteria Francescana v Modeně. Druhou nejlepší restaurací je El Celler de Can Roca ve španělském městě Girona. Jako třetí se umístila newyorská restaurace Eleven Madison Park. Mezi 50 nejlepších se nedostal žádný český podnik. Seznam 50 nejlepších restaurací si mezi šéfkuchaři po celém světě získal oblibu a konkuruje seznamu Michelinova průvodce a jeho systému hvězdiček.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

New York - Italská restaurace Osteria Francescana, kterou ve městě Modena vede šéfkuchař Massimo Bottura, se stala nejlepší restaurací na světě podle žebříčku 50 nejlepších podniků, sestavovaného od roku 2002 oborovou publikací Restaurant.

Pořadí je postaveno na osobních zkušenostech téměř tisícovky šéfkuchařů, majitelů restaurací, novinářů specializujících se na gastronomii i kulinárních expertů.

Jsem věčně nespokojený, na personál křičím, ale hulvát nejsem, říká šéfkuchař Field Restaurantu Radek Kašpárek. Od svých kuchařů vyžaduje pokoru.
21:26
Jsem věčně nespokojený, na personál křičím, ale hulvát nejsem, říká šéfkuchař Field Restaurantu Radek Kašpárek. Od svých kuchařů vyžaduje pokoru. | Video: Martin Veselovský

Jak napsala agentura Reuters, Bottura se na špici dostal díky svým inovativním proměnám tradičních italských jídel. Jeho restaurace v Modeně byla v loňském roce druhá a nyní si toto místo prohodila s loňským vítězem - restaurací El Celler de Can Roca ve španělském městě Girona. Jako třetí se umístila newyorská restaurace Eleven Madison Park. Do nejlepší padesátky se nedostal žádný český podnik.

Seznam 50 nejlepších restaurací si mezi šéfkuchaři po celém světě získal oblibu a konkuruje seznamu Michelinova průvodce a jeho systému hvězdiček. V případě dvou nejlepších restaurací se ovšem shodují - Michelinův průvodce udělil jak podniku Osteria Francescana, tak restauraci El Celler de Can Roca tři hvězdičky. Těmi se pyšní také Eleven Madison Park v New Yorku.

Na čtvrté příčce žebříčku se už druhý rok po sobě drží podnik Central v peruánské Limě. Naopak už dva roky po sobě se propadá kodaňská restaurace Noma, která získala první příčku v letech 2010, 2011, 2012 a 2014 za svou inovativní severskou kuchyni. Letos je až pátá.

Více než polovina restaurací, které se dostaly mezi nejlepších 50, je v Evropě. Šest je ve Spojených státech, šest v Jižní Americe a pět v Asii.

 

Právě se děje

Další zprávy