McDonald's v Japonsku bojuje o přežití, zachránit ho mají hranolky s čokoládou

ČTK ČTK
18. 2. 2016 9:48
Restaurace McDonald's začaly v Japonsku nabízet hranolky s čokoládovou polevou. Snaží se tak přilákat zákazníky po sérii skandálů se špatnou kvalitou potravin. Zákazníci si novinku chválí, síti rychlého občerstvení se takto podařilo přitáhnout pozornost médií z celého světa.
Hranolky s čokoládou
Hranolky s čokoládou | Foto: McDonald's

"Jsou vynikající," pochvaluje hranolky polité tmavou a bílou čokoládou sedmatřicetiletý Šigeaki Jamaguči. Jde o novinku, kterou se v Japonsku snaží řetězec s rychlým občerstvením zastavit klesající prodeje a napravit si reputaci se špatnou kvalitou potravin, píše agentura AFP.

"Přišel jsem právě proto, abych vyzkoušel nové produkty, které dosud v nabídce nebyly," dodává Jamaguči v jedné z restaurací v rušné tokijské čtvrti Šindžuku.

Agentura AFP tvrdí, že zákazníci jako je Jamaguči jsou pro americký řetězec, který v Japonsku bojuje s klesajícím prodejem, možná tou poslední nadějí.

"Čokoládové hranolky se staly nesmírně populárním produktem, a to nejen u zákazníků v Japonsku," říká šéfka japonské součásti McDonald's Sarah Casanovaová. "Přitáhly pozornost médií, blogů a sociálních sítích po celém světě," dodává.

Sladkoslaný výrobek, který se v Japonsku prodává pod názvem McChoco Potato, byl na trh uveden v lednu. Díky němu se firmě po několika letech v Japonsku zvýšil počet zákazníků.

Experti ale varují, že firmě nebude úspěch s hranolky politými čokoládovým sirupem stačit. Podíl společnosti McDonald's na trhu v Japonsku v roce 2014 klesl na 10,4 procenta, zatímco o pět let dříve činil téměř 14 procent, uvedla výzkumná společnost Euromonitor.

Japonská součást McDonald's vykázala za minulý rok ztrátu 34,7 miliardy jenů (7,4 miliardy Kč), přičemž do červených čísel se dostala už druhý rok po sobě. Šlo také o největší ztrátu od otevření první restaurace v luxusní tokijské čtvrti Ginza v roce 1971.

"Rok 2015 byl nepochybně tím nejproblematičtějším rokem v naší pětačtyřicetileté historii," říká Casanovaová. V posledních letech podnik uzavřel stovky ze zhruba 3000 restaurací v Japonsku.

Tržby v japonských restauracích McDonald's šly prudce dolů, když se ukázalo, že dodavatel z pevninské Číny míchal prošlé maso s čerstvými surovinami. Pak navíc konzumenti ve zmrzlině a kuřecích nugetkách objevili kousky plastu.

Řetězec následně slíbil, že kvalitu potravin zlepší, aby získal zákazníky zpět. Japonské restaurace McDonald's přitom vsadily na místní produkty, jako je sýr z ostrova Hokkaidó či sladké brambory z jihozápadního Japonska. Úspěchy přináší i možnost sestavit si vlastní menu z hamburgeru, přílohy a dezertu.

Podle některých odborníků je právě důraz na domácí suroviny tou správnou cestou. "Firma musí zákazníky ujistit, že nepoužívá čínské produkty, ale bezpečné přísady z domácích zdrojů," říká Seiičiro Samedžima, který pracuje jako analytik v oblasti rychlého občerstvení.

 

Právě se děje

Další zprávy