Majitel australské pobočky KFC chce michelinskou hvězdu. Inspektoři mě ignorují, říká

Magazín Magazín
29. 6. 2019 13:26
Sam Edelman je majitel pobočky KFC v malém městečku Alice Springs uprostřed Austrálie obklopeného jen pouští a velbloudy. Je přesvědčen o tom, že si jeho podnik s rychlým občerstvením zaslouží alespoň jednu michelinskou hvězdu. "Inspektoři mě ignorují, a to jen proto, že jsem v odlehlé části Austrálie," tvrdí Edelman.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

"Každé ráno dostaneme čerstvá kuřata, která pak musíme vlastnoručně zpracovat. To přece vyžaduje nějaký ten um," řekl Sam Edelman zpravodajskému deníku Metro UK na obhajobu kampaně, kterou chce do KFC přilákat michelinské inspektory.

Pobočka KFC, kterou provozuje Sam Edelman.
Pobočka KFC, kterou provozuje Sam Edelman. | Foto: Google Maps

Nejenže inspektoři podnik patřičně neocenili, ještě ho ani nenavštívili, čílí se majitel. Hlavním kritériem komisařů pro udělení michelinské hvězdy je podle Edelmana "excelentní podnik, který stojí za další návštěvu." A to KFC splňuje.

"Můj podnik navštěvují lidé, kteří bydlí až 1000 kilometrů daleko, myslím si, že je to diskriminace. Inspektoři mě ignorují, a to jen proto, že jsem v odlehlé části Austrálie," tvrdí Edelman.

Sam Edelman usiluje o tom, aby jeho KFC dostalo michelinskou hvězdu. Podle něj jej komisaři přehlíží.
Sam Edelman usiluje o tom, aby jeho KFC dostalo michelinskou hvězdu. Podle něj jej komisaři přehlíží. | Foto: Sam Edelman/Facebook

Splňujeme základní kritéria, myslí si majitel

Michelin každoročně uděluje hvězdy nejšpičkovějším restauracím po celém světě. Prestiž přitom není jednoduché získat. Třeba v Česku ji mají jen dvě restaurace: La Degustation Bohême Bourgeoise a Field.

Před pár lety získalo hvězdu také několik rychlých občerstvení v Asii a Edelman nabyl přesvědčení, že si ji zaslouží i on. "Koukal jsem na Netflixu na pořad o rychlých občerstveních a viděl v něm reklamu na KFC. Napadlo mě, že když mohou mít hvězdu oni, tak proč ne my? Splňujeme přece základní kritéria," tvrdí. 

Z příručky Michelinu citoval, že se má jednat o "restauraci stojící za speciální cestu nebo zastavení". 

Kampaň obletěla celý svět, Edelman si vytvořil i Facebookový účet, na kterém s lidmi sdílí své úspěchy a zarputilé odhodlání pokračovat v boji o prestiž.

Video: Podívejte se na českou restauraci doporučovanou michelinskými hodnotiteli

Babiččiny šulánky i křepelka. Vršovickou restuaruaci ocenil Michelin | Video: Aktuálně.cz
 

Právě se děje

Další zprávy