KLDR vyrábí vlastní whisky. Má blahodárné účinky na zdraví a pomáhá játrům

ČTK ČTK
28. 5. 2019 14:24
Severní Korea má svou první značku whisky, alkoholický nápoj chce společnost Samilpo na trh uvést ještě letos. Destilát se bude prodávat v hranatých lahvích podobných skotské whisky Johnnie Walker, která je v Severní Koreji známá.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Samilpo chce prodávat tři různé typy whisky, u označení lahví se také inspiruje u skotského výrobce. Budoucí zákazníky čeká 40procentní, 42procentní a 45procentní verze, poslední je ale ještě v přípravné fázi. S odvoláním na čínskou cestovní agenturu Mladý pionýr to napsal zpravodajský server BBC.

Destilát se bude prodávat v hranatých lahvích.
Destilát se bude prodávat v hranatých lahvích. | Foto: youngpioneertours.com

Whisky Samilpo se tento rok objeví v regálech obchodního domu Kwangbok, který prodává domácí i zahraniční výrobky severokorejské elitě. Láhev by měla stát v přepočtu téměř 350 korun.

Členové agentury, která organizuje zájezdy do Severní Koreje, měli možnost dva vzorky nového destilátu ochutnat. Podle výrobce má severokorejská whisky blahodárné účinky na zdraví, díky jedinečným aminokyselinám má snižovat negativní dopad alkoholu na organismus a pomáhat játrům.

Whisky od Samilpo není podle BBC jediným alkoholickým nápojem v Severní Koreji, který má podle výrobců zdraví prospěšné látky. V roce 2016 Severní Korea údajně vynalezla likér, který nezpůsobuje kocovinu. Nejprodávanější místní pivo zase prý zaručuje dlouhověkost.

Na Korejském poloostrově je nejoblíbenějším pitím sodžu, což je bezbarvý alkoholický nápoj vyráběný z rýže nebo ječmene.

Samilpo, pojmenované podle stejnojmenného jezera na jihovýchodě země, má v úmyslu první whisky prodávat i v zahraničí, což zatím znemožňuje politická situace. Na KLDR je uvalena řada mezinárodních sankcí, které se v posledních letech kvůli raketovým testům ještě zpřísnily.

Video: Opilý sládek? To by bylo špatné, říká muž, který vaří pivo 47 let

Po ránu je potřeba něco vařeného, ale musím být střízlivý, je to zodpovědné řemeslo, říká emeritní sládek litovelského pivovaru Miroslav Koutek. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy