Jedno "broujito", prosím. Hmyzí koktejly mají změnit budoucnost stravování

ČTK jaz, ČTK
30. 10. 2015 7:00
Bude se za pár let pít mojito s praženými cvrčky? Podle plánu dvou Američanek musí západní společnost překonat psychologickou bariéru v pojídání hmyzu. V návaznosti na zprávu organizace OSN pro výživu a zemědělství, která mluví o hmyzu jako o řešení potravinové krize, začaly vyrábět hmyzí alkoholické koktejly, které jsou oblíbené převážně u mladší generace. Hmyzí séra dodávají nápojům správnou chuť, v případě pražených cvrčků například ořechovou. Aby mohly vyrábět ve velkém, potřebují finance. Žádají o ně v crowdfundingové kampani. Lidé jim zatím přispěli v přepočtu přes 245 tisíc korun.
Foto: Facebook

New York – Lucy Knopsová a Julia Plevinová jsou kamarádky z postgraduálního studia umění, kde si společně uvědomily, že hmyz je budoucností gastronomie, a vrhly se do podnikání.

Odpor západního světa k hmyzím pokrmům se snaží zvrátit koktejlovými nápoji, které obohacují o hmyz a bylinky. Doufají, že se jim postupně podaří zařadit hmyz do jídelníčku běžných lidí. Informoval o tom server Mashable.

"Dvě miliardy lidí na celém světě se již hmyzem živí. Rádi bychom, aby se pojídání hmyzu například v New Yorku stalo součástí naší kultury –  lidé jsou ochotnější zkoušet nové věci, například když jsou v koktejlu," vysvětluje Plevinová, proč se rozhodly vsadit právě na tento druh nápoje.

Mladé Američanky vyzdvihují také vlastnosti hmyzu, který je bohatý na bílkoviny a dobrý na trávení. Plusem je také nenáročnost chovu, protože hmyz oproti hospodářským zvířatům vyžaduje jen nepatrné množství půdy, vody a krmiva. Je také skvělým zdrojem energie.

Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) spadající pod OSN uvedla, že poživatelný hmyz, například kobylky a mravenci, je zatím poměrně málo využívaným zdrojem potravy. Má přitom vysoký obsah proteinů i minerálů a jeho větší využití by mohlo zmírnit znečišťování životního prostředí. 

Hmyz je podle FAO mimořádně efektivní při přeměně krmiva v poživatelné potraviny. Ke vzniku jednoho kilogramu hmyzího masa jsou v průměru zapotřebí jen dva kilogramy krmiva, zatímco dobytek potřebuje k vytvoření jednoho kilogramu masa krmiva osm kilogramů. Většina hmyzu navíc vylučuje méně skleníkových plynů než dobytek, potřebuje méně prostoru a vody a může se živit odpadem.

Koktejly z neupravených a pražených cvrčků si zatím můžou vychutnat pouze ti, kteří Lucy a Julii přispěli na crowdfundingovém portále. Podnikatelky žádají celkově o 21 tisíc dolarů (v přepočtu asi půl milionu korun).

 

Právě se děje

před 15 minutami

Gruzínské parlamentní volby podle odhadů vyhrál Gruzínský sen miliardáře Bidziny Ivanišviliho

Parlamentní volby v Gruzii podle čtyř různých průzkumů vyhrála vládnoucí strana Gruzínský sen miliardáře Bidziny Ivanišviliho. Tři průzkumy mezi voliči, kteří odevzdali svůj hlas, jí podle gruzínských televizních stanic připisují více než 50 procent hlasů, což by znamenalo šanci na vytvoření kabinetu bez koalice. Čtvrtý průzkum uvádí 41 procent pro Gruzínský sen.

Zdroj: ČTK
před 19 minutami

Vrchařskou 11. etapu Vuelty vyhrál Gaudu, v čele zůstal Roglič

Jedenáctou etapu Vuelty s pěti vrchařskými prémiemi vyhrál francouzský cyklista David Gaudu. Průběžný lídr Primož Roglič dojel ve skupince se svým největším soupeřem Richardem Carapazem a udržel červený trikot lídra.

Čtyřiadvacetiletý Gaudu vyhrál po 170 kilometrech v závěrečném stoupání na Alto de la Farrapona souboj o etapový triumf se Španělem Marcem Solerem, jemuž na posledních desítkách metrů nadělil čtyři sekundy. Člen týmu Groupama-FDJ si v etapě, jež zahrnovala jedno stoupání třetí kategorie a čtyři první kategorie, připsal první vítězství na Grand Tour.

Z původní sedmičlenné skupiny uprchlíků, která vstupovala do závěrečného stoupání, projela na třetím a čtvrtém místě cílem s odstupem 52 sekund dvojice z týmu Sunweb Michael Storer, Mark Donovan.

Po pátečním překvapivém útoku Rogliče v závěru rovinaté etapy, jenž mu zajistil návrat do červeného trikotu, se dnes adepti na celkové prvenství do žádných nástupů nepouštěli. Obhájce loňského prvenství Roglič přijel do cíle se ztrátou 1:03 minuty na vítěze desátý hned za Carapazem, s nímž má v průběžném hodnocení stejný čas. Solerovi zajistila účast v úniku posun z celkově desátého místa na šesté.

Svůj nejlepší výsledek na letošní Vueltě zaznamenal Jan Hirt, jenž se dlouho držel s nejlepšími a obsadil 21. pozici s odstupem 1:44 za Gauduem. Zdeněk Štybar dojel do cíle osmdesátý s téměr půlhodinovou ztrátou.

Další souboje v horách čekají cyklisty v neděli, kdy se jede pouze 109 km dlouhá, ale o to náročnější 12. etapa se závěrečným obávaným stoupáním na Angliru. Jeden z nejnáročnějších výstupů v profesionální cyklistice nabízí na posledních sedmi kilometrech průměrný sklon 13 procent a některé úseky mají hodnotu před 20 procent.

Další zprávy