Jedno "broujito", prosím. Hmyzí koktejly mají změnit budoucnost stravování

ČTK jaz, ČTK
30. 10. 2015 7:00
Bude se za pár let pít mojito s praženými cvrčky? Podle plánu dvou Američanek musí západní společnost překonat psychologickou bariéru v pojídání hmyzu. V návaznosti na zprávu organizace OSN pro výživu a zemědělství, která mluví o hmyzu jako o řešení potravinové krize, začaly vyrábět hmyzí alkoholické koktejly, které jsou oblíbené převážně u mladší generace. Hmyzí séra dodávají nápojům správnou chuť, v případě pražených cvrčků například ořechovou. Aby mohly vyrábět ve velkém, potřebují finance. Žádají o ně v crowdfundingové kampani. Lidé jim zatím přispěli v přepočtu přes 245 tisíc korun.
Foto: Facebook

New York – Lucy Knopsová a Julia Plevinová jsou kamarádky z postgraduálního studia umění, kde si společně uvědomily, že hmyz je budoucností gastronomie, a vrhly se do podnikání.

Odpor západního světa k hmyzím pokrmům se snaží zvrátit koktejlovými nápoji, které obohacují o hmyz a bylinky. Doufají, že se jim postupně podaří zařadit hmyz do jídelníčku běžných lidí. Informoval o tom server Mashable.

"Dvě miliardy lidí na celém světě se již hmyzem živí. Rádi bychom, aby se pojídání hmyzu například v New Yorku stalo součástí naší kultury –  lidé jsou ochotnější zkoušet nové věci, například když jsou v koktejlu," vysvětluje Plevinová, proč se rozhodly vsadit právě na tento druh nápoje.

Mladé Američanky vyzdvihují také vlastnosti hmyzu, který je bohatý na bílkoviny a dobrý na trávení. Plusem je také nenáročnost chovu, protože hmyz oproti hospodářským zvířatům vyžaduje jen nepatrné množství půdy, vody a krmiva. Je také skvělým zdrojem energie.

Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) spadající pod OSN uvedla, že poživatelný hmyz, například kobylky a mravenci, je zatím poměrně málo využívaným zdrojem potravy. Má přitom vysoký obsah proteinů i minerálů a jeho větší využití by mohlo zmírnit znečišťování životního prostředí. 

Hmyz je podle FAO mimořádně efektivní při přeměně krmiva v poživatelné potraviny. Ke vzniku jednoho kilogramu hmyzího masa jsou v průměru zapotřebí jen dva kilogramy krmiva, zatímco dobytek potřebuje k vytvoření jednoho kilogramu masa krmiva osm kilogramů. Většina hmyzu navíc vylučuje méně skleníkových plynů než dobytek, potřebuje méně prostoru a vody a může se živit odpadem.

Koktejly z neupravených a pražených cvrčků si zatím můžou vychutnat pouze ti, kteří Lucy a Julii přispěli na crowdfundingovém portále. Podnikatelky žádají celkově o 21 tisíc dolarů (v přepočtu asi půl milionu korun).

 

Právě se děje

před 1 hodinou

Slovenská sopranistka Gruberová získala německou operní cenu

Slovenská sopranistka Edita Gruberová získala německou cenu Oper! Award za celoživotní dílo. Pěvkyně, která letos v březnu ukončila kariéru v Bavorské státní opeře v Mnichově, je první laureátkou nově vyhlašovaného ocenění. Gruberová v 60. letech vystudovala operní zpěv na slovenské konzervatoři, roku 1970 získala první roli ve Vídeňské státní opeře, kde díky vynikajícím výkonům brzy dostala stálé angažmá. V Praze prvně vystoupila roku 1979, zatím naposledy účinkovala v Národním divadle v opeře Norma od Vincenza Belliniho. Svůj um předváděla na prknech operních domů v Miláně, New Yorku či Paříži.

Zdroj: DPA/ČTK
Další zprávy