Vědci našli na Galapágách bizarní tvory. Žijí v temnotě

jaz
18. 6. 2015 11:51
Týmu průzkumníků se podařilo nedaleko Ekvádoru zachytit na kameru podmořské tvory, kteří žijí v drsných podmínkách v blízkosti zemských průduchů.
Foto: YouTube

Praha – Mořští průzkumníci z organizace Exploration Vessel Nautilus (E/N) pod vedením Roberta Ballarda, objevitele potopeného Titanicu, prohledávají od začátku letošního roku mořské dno na Galapágách. Důvodem jsou termální průduchy, u kterých se sdružují podivní i zatím zcela neznámí tvorové.

Jak informuje web The Daily Dot, termální průduchy byly objeveny v roce 1977 a jsou to v podstatě místa na dně oceánu, ze kterých vyvěrá mineralizovaná voda o teplotě cca 400 stupňů Celsia s příměsí chemických látek. Průduchům se také říká černý kuřák a do těchto míst nepronikají sluneční paprsky, takže živočichové, kteří dokážou v drsných podmínkách přežít, jsou slepí.

VIDEO Průzkumníci zachytili unikátní mořské tvory | Video: YouTube

Průzkumníci z Nautilu tak zaznamenali podivné druhy ryb, hadů a červů, kteří obývají dno v blízkosti průduchů. Podařilo se jim nafilmovat tři tvory, jedním z nich je plující červ objevený v roce 2007 (Teuthidodrilus samae), který má také přezdívku červ krakatice. Kroužkovec, který je příbuzný běžné žížale, nemá oči, protože žije v hloubce až tři tisíce metrů pod mořem a orientuje se deseti chapadly, která mu vyrůstají z hlavy.

Vědci, kteří před skoro 40 lety objevili průduchy, sice dokázali, že i v těchto místech planety může existovat život, vzbudili tím ale zájem těžařů o usazeniny vznikající vyvěrajícími plyny a minerály. Nautilus Minerals dokonce v roce 2011 získal povolení k těžbě u pobřeží Papuy-Nové Guiney, proti čemuž se zvedla vlna kritiky. Společnost odmítá, že by těžba mohla zničit teprve nedávno objevené ekosystémy.

Tým E/V Nautilus, který právě brázdí vody Galapág, se zaměřuje na tři hlavní oblasti výzkumu, a to biologii, geologii a archeologii. Živě komunikuje s fanoušky mořských objevů a na oficiálních stránkách je možné sledovat videa z lodi a záběry z průzkumného vozítka Hercules.

Na své 64 metrové lodi také nabízejí místo pro nadšené přírodovědce nebo studenty, kteří tak mohou zažít práci biologů na vlastní kůži.

 

Právě se děje

před 25 minutami

Do roku 2027 by měla stoupnout spotřeba biopotravin na 4 procenta, navrhuje rezort zemědělství

Spotřeba biopotravin v ČR by měla do roku 2027 stoupnout na čtyři procenta celkové spotřeby potravin a nápojů. Plánuje to ministerstvo zemědělství v akčním plánu rozvoje ekologického zemědělství, který v pondělí projedná vláda. Podle posledního plánu se mělo tří procent dosáhnout již v roce 2016, což se však nepodařilo. Následně se mělo uvedené hodnoty podle plánu dosáhnout do roku 2020. Podle posledních údajů však činila spotřeba biopotravin předloni pouze 1,52 procenta celkové spotřeby potravin a nápojů.

Podle výkonné manažerky PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců Kateřiny Urbánkové je plán jako celek kvalitní, bohužel cíle spotřeby biopotravin jsou málo ambiciózní. Svaz podle ní navrhoval do plánu šestiprocentní spotřebu biopotravin v roce 2027, ministerstvo ale podle ní nevzalo tuto připomínku v potaz. V posledních třech letech rostla spotřeba biopotravin o několik desítek procent ročně, pokud bude tento trend pokračovat, bylo by správných právě šest procent v roce 2027, uvedla.

Zdroj: ČTK
Aktualizováno před 31 minutami

V Čestlicích u Prahy hořela v noci na neděli restaurace Mc Donald’s, škoda je asi 10 milionů korun

V Čestlicích u Prahy hořela v noci na neděli restaurace Mc Donald’s, podle předběžného odhadu je škoda deset milionů korun. Příčinou vzniku požáru je podle vyšetřovatele technická závada, řekl mluvčí středočeských hasičů Jaroslav Gabriel. Podle ředitelky komunikace řetězce Jitky Pajurkové vznikl požár v hlavním elektrickém rozvaděči v zázemí restaurace. Nikdo podle ní nebyl zraněn, restaurace byla už uzavřená.

Hasiči na místo vyjížděli kolem půlnoci. "Původně to bylo hlášené jako požár elektroinstalace v okolí pojistkové skříně," uvedl Gabriel. Oheň se rozšířil až na střešní konstrukci.

"Oprava bude trvat v řádu týdnů až měsíců, výše škody se teprve sčítají, ale může jít do několika milionů korun. Nejvíce byl poškozen vnitřek restaurace, tudíž vlastní provozovna," dodala mluvčí řetězce.

Na místě zasahovalo několik jednotek hasičů z Prahy i Středočeského kraje včetně výškové techniky.

Zdroj: ČTK
Další zprávy