Ztrapní Borat podruhé Američany?

Reuters, Hej
9. 2. 2007 11:30
Los Angeles - Sacha Cohen prohlašuje, že se mu do pokračování Borata příliš nechce. Změní to tlak producentů?

Šéf News Corp Rupert Murdoch oznámil, že jeho společnost získala od Sachy Barona Cohena práva na natočení pokračování veleúspěšného Borata. "Podepsal s námi smlouvu na pokračování," řekl médiím bez dalších detailů.

Mluvčí studia ovšem později jeho vyjádření doplnil: nic není tak jisté. "Moc chceme pracovat znovu se Sachou a vážně mluvíme o pokračování Borata - opravdu rádi bychom to natočili, ale zatím je moc brzo o tom diskutovat," říká Chris Petrikin, mluvčí společnosti News Corp, divize 20th Century Fox.

Borat
Borat | Foto: Bontonfilm

Zdroj ze studií řekl agentuře Reuters, že Fox sice vlastní práva na Borata 2, musí ovšem podepsat s Cohenem ještě novou smlouvu; bez té nic nevznikne.

Borat se stal překvapivým komerčním hitem - i v Americe, ze které si tak střílí. Celosvětově vydělal 248 milionů dolarů. Vysloužil si i oscarovou nominaci v kategorii adaptovaného scénáře a sám Cohen si za své ztvárnění buranského reportéra drmolícího "high five!" a "sexy time!" odnesl Zlatý Globus.

Kasovní úspěch a získaná ocenění samozřejmě v Hollywoodu přímo předpokládají, že vznikne pokračování. Sacha Baron Cohen se ovšem už dříve nechal slyšet, že o druhém dílu Borata sám moc neuvažuje.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Už proto, že jeho postava je díky filmu příliš známá, a film by tak nemohl vzniknout stejnou metodou jako první snímek - improvizovaná a nepřipravená setkání s lidmi, kteří se stali jeho nic netušícími spoluherci.

Komerční úspěch Borata vyvolal i řadu protestů od kazašských představitelů, kteří protestovali proti vykreslení své vlasti jako země idiotů. Borata zažalovali i dva poškození Američané, kteří se objevili v jeho filmu.

Borat je ovšem jen jednou z Cohenových identit, které představil divákům ve svém pořadu Da Ali G Show na HBO.

Už v listopadu společnost Universal - konkurent 20th Century Fox - oznámila, že má od Cohena za 42,5 milionů dolarů práva na film o jeho dalším alteregu - rakouském homosexuálním znalci módy Brunovi.

Tento film by se podle Hollywood Reporteru měl začít natáčet už toto léto, do kin by pak pronikl napřesrok.

 

Právě se děje

Další zprávy