Zrzavého obraz Neděle v Camaret se prodal za 7,8 milionu korun

ČTK ČTK
4. 10. 2015 17:30
Obraz Jana Zrzavého s názvem Neděle v Camaret se v neděli prodal na pražské aukci za 7,8 milionu korun bez aukční přirážky. Celkem za něj nový majitel zaplatí 9,7 milionu korun. Jde tak o autorův třetí nejdráž prodaný obraz na českých aukcích. Dosud nejvíce peněz zaplatil nový majitel za Zrzavého Hornatou krajinu, která se v roce 2009 vyšplhala na 10,5 milionu korun.
Neděle v Camaret.
Neděle v Camaret. | Foto: ČTK

Praha - Obraz Jana Zrzavého Neděle v Camaret se v neděli prodal na aukci v Praze za 7,8 milionu korun bez aukční přirážky. Celkem za něj nový majitel zaplatí 9,7 milionu korun.

Jde o autorův třetí nejdráž prodaný obraz na českých aukcích. Dosud nejvíce peněz zaplatil nový majitel za Zrzavého Hornatou krajinu, která se v roce 2009 vyšplhala na 10,5 milionu korun. Výsledky nedělní aukce poskytl Albert Trnka z aukční síně European Arts.

Na zahraničním trhu se Zrzavého obraz prodal nejdráž za 14,7 milionu korun. Za takovou částku odkleplo kladívko obraz nazvaný Spící hoch před dvěma lety v londýnské aukční síni Sotheby's.

Na obrazu Neděle v Camaret zachytil Zrzavý v roce 1930 přístav s kotvícími loďkami, vévodí mu tři různé odstíny modré - přístav, moře a obloha. Obraz byl zřejmě po celou dobu v držení soukromého majitele a dosud nebyl vystaven.

Vyvolávací cena činila 6,8 milionu korun a organizátoři předpokládali, že se jeho cena může vyšplhat až na 12 milionů. O obraz svedli souboj dva zájemci, z nichž jeden dražil po telefonu a druhý přímo v aukčním sále. Vítězem byl přímý účastník. Letos se Zrzavého díla objevila v aukcích už čtyřikrát.

Druhým nejdražším obrazem nedělní aukce se stala Kubistická kompozice s kloboukem od Františka Foltýna. Obraz připadl dražiteli na telefonu za 1,6 milionu korun včetně přirážek. Jarní kytice s Otavou v pozadí, dílo Václava Špály z roku 1938, se v neděli prodalo za celkových 1,5 milionu korun. Přes milion korun se ještě přehouplo plátno Leopolda Stephana z roku 1863 s názvem Údolí Váhu u Trenčína.

Aukce výtvarného umění se konala v Obecním domě v Praze. V první části se dražila klasická malba a krajina, aukce pokračovala dražbou moderního a současného umění.

 

Právě se děje

Další zprávy