Znojemské vinobraní navštívilo 80 tisíc lidí. Tahákem byl historický průvod s 500 účastníky

ČTK Magazín ČTK, Magazín
14. 9. 2015 6:40
Vinobraní v historickém centru Znojma přilákalo o uplynulém víkendu osm desítek tisíc lidí, kteří mohli zhlédnout bohatý historický průvod, navštívit speciální vinný trh, ochutnat burčák a poslechnout si vystoupení kapel jako J.A.R, Tublatanka, Chinaski nebo zpěváka Xindla X. Organizátory vysoký počet návštěvníků překvapil i vzhledem k tomu, že se ve stejné dny konalo vinobraní v Mikulově. Tam dorazilo 50 tisíc lidí.
Znojemské historické vinobraní 2015
Znojemské historické vinobraní 2015 | Foto: Zdeněk Kučera

Znojmo – Na Znojemském historickém vinobraní letos předběžně napočítali na 80 tisíc návštěvníků, což je jedna z nejvyšších návštěvností posledních mnoha let. Letos pořadatelům přálo počasí a centrum historického města bylo zcela zaplněné, vyplývá z vyjádření organizátorů.

"Obrovský zájem nás až překvapil. Jsme rádi a potvrzuje se, že koncept vinobraní je správný. Klademe důraz na jeho historickou podobu, máme multižánrové scény a historické scény. Stále velkým tahákem je průvod s téměř 500 účastníky. Snažíme se každý rok, aby měli lidé nové zážitky. Loni to byla ulička chudiny, letos vinný trh, který měl úžasnou atmosféru," řekl Jaroslav Chaloupecký ze Znojemské besedy.

Velký úspěch měl u návštěvníků Znojma také nápad rozhazovat mezi diváky z průvodu postříbřené a pozlacené mince. Poprvé se také vinobraní ve Znojmě protáhlo až do neděle, kdy už nebylo potřeba platit vstupné a která měla být odpočinková. "Zůstala jediná scéna u kostela svatého Mikuláše, kde hrála cimbálka a hrála se divadelní představení pro děti. Bylo tam celý den plno," řekl Chaloupecký.

Ve stejném termínu probíhalo vinobraní i v Mikulově. Ač se obě akce konaly společně, pořadatelé se jako konkurenci nevnímají, o čemž svědčí i vysoké návštěvnosti. Podle nich lidé zpravidla jezdí tam, kde jsou zvyklí, případně jedou v pátek na jedno místo a v sobotu na druhé.

 

Právě se děje

Další zprávy