Zlínská filharmonie chystá charitativní turné po Indii. Zahraje i Dvořáka

ČTK ČTK
14. 9. 2015 14:43
Zlínská Filharmonie Bohuslava Martinů odehraje v únoru tři koncerty v Indii, jejich výtěžek bude určen pro potřeby tamních vesnických škol. Je to mimořádné turné, filharmonie tam nikdy nevystupovala. Bude to také po 56 letech, kdy bude mít velký český symfonický orchestr turné v Indii. Naposledy tam byla v roce 1959 Česká filharmonie, řekl ředitel zlínské filharmonie Josef Němý.
Filharmonie Bohuslava Martinů
Filharmonie Bohuslava Martinů | Foto: http://www.filharmonie-zlin.cz

Zlín – Turné filharmonie vzniklo díky dvouleté spolupráci zlínské filharmonie s indickým dirigentem Debašišem Čaudhrím, který od roku 2000 žije v Česku. "Je absolventem největší hudební školy v Indii, která je v Kalkatě a letos slaví sté výročí. Pan dirigent byl požádán, že by byli rádi, kdyby přijel český orchestr," poznamenal ředitel zlínské filharmonie Josef Němý.

Filharmonie odehraje koncerty v Dillí, Bombaji a Kalkatě. Na programu bude Čajkovského klavírní koncert číslo 1 a Novosvětská symfonie od Antonína Dvořáka. Koncerty bude dirigovat Čaudhrí.

Turné bude podle ředitele náročné po logistické stránce, hudebníci budou muset také absolvovat očkování. Do Indie pojede vybraných 54 hráčů. Při turné by měl být podle Němého prezentován také Zlínský kraj, zapojí se do něj například i zástupci firem, které v Indii působí.

Filharmonie, které v nadcházející sezoně bude slavit 70 let své existence, bude koncertovat také v Itálii, Rakousku či Německu. Loni například odehrála turné se světovým tenoristou Rolandem Villazónem.

 

Právě se děje

Další zprávy