Zlatý glóbus získal film Tři billboardy kousek za Ebbingem

ČTK Kultura ČTK, Kultura
8. 1. 2018 5:30
Zlatý glóbus v kategorii nejlepší film (drama) získal v pondělí brzy ráno středoevropského času snímek Tři billboardy kousek za Ebbingem režiséra Martina McDonagha. Vypráví o matce z malého města, která prostřednictvím billboardů bojuje za dopadení vraha své dcery a kritizuje neschopnost policie.
Frances McDormandová (Tři billboardy kousek za Ebbingem). "Nejsme tu kvůli jídlu". | Video: Reuters

Film obdržel na galavečeru v Los Angeles celkem čtyři trofeje, stejně jako temná filmová televizní komedie Sedmilhářky. List Variety upozorňuje, že přítomný byl i duch stále trvající kauzy #MeToo.

Zlaté glóby, které uděluje Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu a jež bývají předzvěstí možných výsledků nadcházejících Oscarů, letos ovládl titul Tři billboardy kousek za Ebbingem.

Kromě kategorie Nejlepší film (drama) uspěl i v sekci hereček v hlavní roli, ocenění získala Frances McDormandová. Film obdržel také Zlatý glóbus za nejlepší scénář, jehož autorem je rovněž McDonagh. Za výkon ve vedlejší roli dostal sošku Sam Rockwell.

Tři billboardy kousek za Ebbingem začnou česká kina promítat 18. ledna 2018. 

Večer v hollywoodském hotelu Beverly Hilton moderoval komik a herec Seth Meyers. Nejvíce nominací, celkem sedm, mělo před ceremonií drama Tvář vody, získalo však nakonec jen sošku za režii a hudbu.

Třem billboardům kousek za Ebbingem se co do počtu sošek vyrovnala televizní série Sedmilhářky. 

Výsledky 75. ročníku Zlatých glóbů

  • Nejlepší film (drama): Tři billboardy kousek za Ebbingem
  • Nejlepší muzikál: Lady Bird
  • Herečka v hlavní roli: Frances McDormandová (Tři billboardy kousek za Ebbingem)
  • Herec v hlavní roli (drama): Gary Oldman (Darkest Hour)
  • Herečka v hlavní roli (komedie nebo muzikál): Saorsie Ronanová (Lady Bird)
  • Nejlepší herec v hlavní roli (komedie nebo muzikál): James Franco (The Disaster Artist)
  • Režie: Guillermo del Toro (Tvář vody)
  • Scénář: Martin McDonagh (Tři billboardy kousek za Ebbingem)
  • Animovaný film: Coco
  • Cizojazyčný film: Odnikud (přečtěte si recenzi)
  • Hudba: Alexandre Desplat (Tvář vody)
  • Píseň: This Is Me (The Greates Showman)
  • Nejlepší serál: Příběh služebnice (přečtěte si recenzi)
  • Nejlepší seriál (muzikál nebo komedie): The Marvelous Mrs. Maisel
  • Nejlepší televizní série: Sedmilhářky
  • Cecil B. DeMille Award (celoživotní přínos v oblasti filmu): Oprah Winfreyová

Stanice BBC i filmový web Variety připomíná, že tříhodinový večer se nesl ve stínu kauzy #MeToo, jež loni na podzim otřásla Hollywoodem. 

Pravda je nejsilnější zbraň, řekla Oprah Winfreyová

Například herečka Elisabeth Mossová, která získala sošku za výkon v hlavní roli v seriálu Příběh služebnice, cenu věnovala všem ženám, které se nebály promluvit o nespravedlnosti a bojují tak za rovnoprávnost a svobodu. 

Variety dále upozorňuje, že letos získala glóby řada silných protagonistek. Uspěl muzikál Lady Bird režisérky Grety Gerwigové o vyrůstání v Sacramentu: herečka Saoirse Ronanová dostala sošku za roli zatrpklé teenagerky.

Cenu získal i film The Marvelous Mrs. Maisel, který v hlavní roli s Rachel Brosnahanovou vypráví příběh o průkopnici ženského komediálního herectví.  

Čtyři glóby se dostaly na temný komediální seriál Sedmilhářky podle předlohy Liane Moriartyové: uspěly herečky Nicole Kidmanová a Laura Dernová, jejich kolega Alexander Skarsgard a série si odnesla ocenění za nejlepší minisérii či televizní film. 

"Moje úspěchy jsou úspěchy mé matky," řekla při přebírání ceny Kidmanová v emocionální děkovací řeči, během které podpořila ostatní ženy. Ani vítězná herečka Frances McDormandová si v herecky pojaté tříminutové děkovačce nebrala servítky.

"Je pro mě velká pocta, že mohu být součástí tohoto zemětřesení moci v našem průmyslu. Věřte mi, ženy v této místosti tu nejsou kvůli jídlu, ale kvůli práci," řekla se zřejmou ironií v hlase. Slovo "food" (jídlo) mohlo být totiž nahrazeno jiným, vulgárnějším slovem na písmeno f.  

Ženy podpořila moderátorka Oprah Winfreyová, která dostala cenu za celoživotní přínos. "Mluvit pravdu je ta nejsilnější zbraň, kterou máme," prohlásila ke kauze #MeToo. Tady je její řeč

Většina hvězd se na ceremonii dostavila oblečená v symbolické černé barvě na podporu boje proti sexuálnímu obtěžování. "Bezprecedentní moře černé," komentovala situaci na červeném koberci před začátkem večera agentura AP. 

 

Právě se děje

Další zprávy