Zlatou palmu na festivalu v Cannes získal film Anatomie pádu od francouzské režisérky

ČTK Reuters Kultura ČTK, Reuters, Kultura
27. 5. 2023 21:43
Zlatou palmu za nejlepší film v závěru 76. ročníku festivalu ve francouzském Cannes získal snímek režisérky Justine Trietové nazvaný Anatomie d'une chute, česky Anatomie pádu. Čtyřiatřicetiletá autorka je teprve třetí ženou, jež na jedné z nejprestižnějších světových přehlídek získala hlavní cenu. O Zlatou palmu se ucházelo 21 titulů.
Režisérka Justine Trietová se Zlatou palmou za film Anatomie d'une chute.
Režisérka Justine Trietová se Zlatou palmou za film Anatomie d'une chute. | Foto: Reuters

Trietové snímek o spisovatelce podezřelé z vraždy svého manžela odborníci předem řadili mezi favority. V souboji o hlavní trofej nakonec předčil novinky slavných tvůrců Kena Loache, Wese Andersona nebo Wima Wenderse. O laureátech rozhodla porota v čele se švédským režisérem Rubenem Östlundem.

Režisérka na pódiu řekla, že ji rozhodnutí poroty překvapilo. "V tomto ohledu stojíme na prahu hlubokých změn," komentovala fakt, že ženy v Cannes dosud ani zdaleka nebodovaly tak často jako muži. Zbytek projevu filmařka věnovala kritice francouzské důchodové reformy. Vyslovila se také pro to, aby mladí filmaři dostávali druhou šanci v případě, že napoprvé udělají chybu, popisuje agentura Reuters.

Na sobotním ceremoniálu byly předány i ceny v dalších kategoriích. Ocenění za režii získal Francouz vietnamského původu Tran Anh Hung za film La Passion de Dodin Bouffant (Vášeň Dodina Bouffanta), který rozvíjí vztah věhlasné kuchařky a gurmána. Velkou cenu poroty obdržel Brit Jonathan Glazer s historickým dramatem The Zone of Interest (Oblast zájmu) o veliteli nacistického vyhlazovacího tábora v Osvětimi a jeho rodině.

Cenu poroty si odnáší Aki Kaurismäki z Finska za minimalistickou romanci Kuolleet lehdet (Padlé listí), zachycující vztah nezaměstnané pokladní a alkoholika. Tento snímek do českých kin uvede distribuční společnost Aerofilms.

Cenu za nejlepší mužský herecký výkon získal sedmašedesátiletý japonský herec Kódži Jakušo z filmu Perfect Days (Dokonalé dny) německého režiséra Wima Wenderse. Jakušo hraje životního optimistu, který v Tokiu pracuje jako čistič záchodů. I tento snímek do českých biografů uvede Aerofilms.

Nejlepší herečkou byla vyhlášena Turkyně Merve Dizdarová za účinkování ve filmu Kuru Otlar Üstüne (Sušené bylinky) v roli ženy, která se zamiluje do učitele v odlehlé provincii Turecka. Autorem tohoto snímku je renomovaný turecký režisér Nuri Bilge Ceylan. 

Nejlepší scénář dle poroty napsal Judži Sakamoto, a to k filmu Hirokazua Kore'edy nazvanému Monster (Monstrum).

Už v pátek pořadatelé oznámili, že vítězným snímkem v sekci Un certain regard věnované novátorským počinům méně známých tvůrců se stal film How To Have Sex (Jak mít sex) britské režisérky Molly Manning Walkerové. Vypráví příběh tří mladých Britek, které si vyjedou na společnou dovolenou na Krétu, poprvé bez dozoru rodičů. Jedna se snaží přijít o panenství, vše se ale zkomplikuje s množstvím alkoholu a divokých večírků v plážovém letovisku.

"Tento film byl nejkouzelnějším okamžikem mého života," uvedla Manning Walkerová při převzetí ceny. Snímek věnovala "všem, kteří byli sexuálně napadeni".

Čerpala z vlastních zkušeností, kdy se jako šestnáctiletá stala obětí sexuálního útoku. To je také jedním z důvodů, proč se násilné scény v ději odehrávají mimo filmové záběry, doplňuje agentura AFP. "Myslím, že jako ženy tuto zkušenost známe. Nepotřebujeme to trauma znovu podstupovat," uzavírá dnes devětadvacetiletá režisérka.

Video: Ukázka z filmu Anatomie d'une chute

Scéna z filmu Anatomie d'une chute, který v sobotu večer na festivalu v Cannes obdržel Zlatou palmu. | Video: The Upcoming
 

Právě se děje

Další zprávy