Zlatého lva v Benátkách získalo mexické drama Roma. Nejlepším hercem je Willem Dafoe

ČTK ČTK
Aktualizováno 8. 9. 2018 23:21
Zlatého lva na filmovém festivalu v Benátkách v sobotu získalo drama "Roma" mexického režiséra Alfonsa Cuaróna. Cenu pro nejlepšího herce a nejlepší herečku obdrželi Olivia Colmanová a Willem Dafoe.
Alfonso Cuarón, mexický režisér dramatu "Roma" s oceněním z Benátek.
Alfonso Cuarón, mexický režisér dramatu "Roma" s oceněním z Benátek. | Foto: Reuters

Benátky - Zlatého lva na filmovém festivalu v Benátkách dnes získalo drama Roma mexického oscarového režiséra Alfonsa Cuaróna. Film pojednává o životě mexické středostavovské rodiny na počátku 70. let minulého století. Distribuovat ho bude společnost Netflix, pro kterou tak jde o velké vítězství.

Černobílé drama Roma bylo pojmenováno po čtvrti v mexickém hlavním městě, kde Cuarón vyrůstal. Pouze jeden z 21 filmů, které byly letos nominovány na prestižní ocenění, režírovala žena. Roma je ale jedním z několika filmů, jehož hlavní protagonistkou je žena - v tomto případě Cuarónova matka a dvě služky, které ho pomohly vychovat.

Hollywoodský zpravodaj Todd McCarthy snímek označil za "pohlcující koupel v nejluxusnějších černobílých obrazech, které jste kdy viděli". Doplnil, že je to dílo zcela odlišné od filmu Gravity (Gravitace) se Sandrou Bullockovou, za který Cuarón v roce 2014 získal Oscara. Roma možná není memoár, který mnozí od tak dobrodružného režiséra sci-fi a fantasy filmů asi očekávali, ale je to zcela svěží, sebevědomý, překvapivý a neskutečně krásný film, shrnul McCarthy.

Vítězství Netflixu i ocenění pro herce

Ocenění je pro americkou streamovací službu Netflix, která film produkovala, velké vítězství, jež zřejmě povede k upevnění její reputace v souvislosti s produkcí celovečerních filmů. Úspěch ale může slavit také proto, že na rozdíl od filmového festivalu v Cannes filmy z produkce Netflix mohly soutěžit v Benátkách. Uvedení tří filmů z produkce Netflix se ale nicméně neobešlo bez kritiky, jelikož snímky nebudou promítány v kinech.

Ocenění za nejlepšího herce a nejlepší herečku na festivalu obdrželi Olivia Colmanová, která ve filmu The Favourite (Favoritka) hrála anglickou královnu Annu. 

Willem Dafoe.
Willem Dafoe. | Foto: ČTK

A Willem Dafoe za ztvárnění umělce Vincenta van Gogha v životopisném filmu At Eternity's Gate (Před branami věčnosti).

Jediná režisérka Australanka Jennifer Kentová s filmem The Nightingale (Slavík) obdržela zvláštní ocenění poroty a protagonista filmu Baykali Ganambarr dostal cenu za nejlepší novou hereckou tvář. Zlatého lva za celoživotní dílo letos dostali jednaosmdesátiletá britská herečka Vanessa Redgraveová a pětasedmdesátiletý kanadský režisér David Cronenberg.

VIDEO: Červený koberec na festivalu v Benátkách. 

Hvězdou festivalu v Benátkách je Ryan Gosling. | Video: Reuters
 

Právě se děje

Další zprávy