ŽIVĚ: Záplavy beatů, math punkeři a Češka z Ninja Tune

ape
4. 6. 2013 13:31
Praha přivítá Emiku, The Babies nebo kytarovku Nomeansno
Emika
Emika | Foto: Aktuálně.cz

Koncertní tipy – Pokud holdujete elektronické hudbě, pátek pro vás bude skvělým dnem. Pokud nedojde na nejhorší a neučiní tak voda, zaplaví smíchovský klub MeetFactory vibrující subbasy Emiky – britské producentky Emmy Jolly s českými kořeny. Ta se jako jedna z mála elektronických hudebnic dokázala prosadit v jinak mužském světě klubové elektroniky a dotáhla to až na prestižní značku Ninja Tune.

Jestli vám to nebude stačit, budete se moci po jejím vystoupení ještě přesunout do NoDu, kde se představí aktuální jména domácí beatové scény Gruzo a Illex Aside, případně do Chapeau Rouge na tradičnější rytmy dánského projektu Djuma Soundsystem.

Milovníci kytarové hudby zase můžou mít radost z koncertu newyorských mathrockových pionýrů Nomeansno, případně z koncertu nezávislé kytarovky The Babies.

Tip týdne: Emika, jedna z mála výrazných producentek

Když britská zpěvačka a producentka českého původu Ema Jolly loni hrála na festivalu Pohoda, rozvibrované subbasy se z malého stanu rozléhaly doslova celým areálem trenčínského letiště. Šlo tehdy o jeden z nejintenzivnějších zážitků a superlativy hýřily i reakce na loňské únorové vystoupení v Praze.

Emika
Emika | Foto: Ninja Tune

Teď se všestranná muzikantka s pseudonymem Emika do české metropole vrací, aby přivezla svou druhou řadovou desku nazvanou prostě Dva. Vychází opět na prestižním elektronickém labelu Ninja Tune.

„Mezi špičkou současné elektronické hudby nefiguruje mnoho dívek a jen málo z nich se může pochlubit tak unikátním multižánrovým talentem jako Emika. Absolventka hudební vědy na univerzitě v anglickém Bathu stojí rozkročená mezi berlínskou klubovou scénou a bristolským epicentrem hypnotických dubstepových beatů,“ uváděl loni svůj rozhovor Karel Veselý.

Hudba berlínské residentky je temná, plná překvapivých zvratů a rozkomíhaných rytmů. Díky své práci pro hudební softwarovou značku Native Instruments se dostala ke kontaktu s tamní scénou a DJs. Záhy se ale vrhla také na plnohodnotnou vlastní tvorbu, která je charakteristická vrstvením různorodých zvuků a oživena jejím naléhavým vokálem.

Emika bývá nejčastěji označována jako dubstepová princezna, případně první dubstepová zpěvačka. Sama se ale spojení s aktuálně populárním elektronickým žánrem brání. „Nejsem DJ, nejsem producent, nedělám remixy nebo osmiminutové taneční verze. Když mě někdo popisuje jako „dubstep producer", je to jako bys malířovi říkal, že je sochař. Dubstep je teď hodně trendy věc a každý s ním chce být spojován, aniž někteří vůbec tuší, kde se tenhle žánr objevil,“ prohlásila loni.

Čtěte také
Vyhrajte dva lístky na koncert Emiky v Meetfactory!

Emika, pátek 7. června, Praha – MeetFactory, 350 korun v předprodeji (450 na místě)

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Mathrockoví pionýři Nomeansno

Už více než třicet let fungující kapela Nomeansno vzešla z undergroundové punkové scény a dodneška má velkou fanouškovskou základnu v Evropě, i doma za oceánem. Pravděpodobně proto se také vrací do Prahy, protože novou desku nevydali od roku 2006 a jedním z jejich posledních vydaných nosičů je tři roky starý remaster ceněného alba Wrong z roku 1989.

Nomeansno
Nomeansno | Foto: Aktuálně.cz

Nomeansno nikdy nezaznamenali výrazný úspěch v hudebním průmyslu, ale stali se jedněmi z průkopníků technicistního přístupu ke kytarové hudbě, když už začátkem osmdesátých let vyrukovali s agresivním zvukem a nepravidelnými rytmy.

Hudební publicisté je zpočátku označovali jako Devo na jazzovém tripu, případně jako Motörhead s vystudovanou uměleckou školou. A právě rozpor mezi primitivní zvukovou agresí a technicky náročnou hrou se pro jejich tvorbu stal typický až dodnes. Jelikož s takovou kombinací přišli mezi prvními, často se v souvislosti s nimi objevují sousloví typu pionýři nebo otcové math rocku.

Ostatně, náklonosti k synkopovaným rytmům jazzu se jednotliví členové nikdy nebránili. Hráč na baskytaru Rob Wright byl mnohokrát přirovnám k legendárnímu jazzmanovi Charlesu Mingusovi, bicí jeho bratra Johna zase k neméně slavnému Artu Blakeymu.

Nomeansno, čtvrtek 6. června, Praha – Lucerna Music Bar, 320 korun v předprodeji

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Dánský klubový hit Djuma Soundsystem

Mikkas Skulstad, neboli polovina projektu Djuma Soundsystem, je vedle Trentemøllera jedním z nejúspěšnějších dánských Djů a producentů. Do popředí prodejních zebřičku a hitparád ho katapultovala skladba Les Dijins z roku 2004, která je stále nejprodávanějším trackem v internetovém hudebním obchodě Beatport specializovaném na elektronickou hudbu.

Djuma Soundsystem
Djuma Soundsystem | Foto: Aktuálně.cz

Tvorba dánského dua je vcelku rozmanitá, infiltrovala tranceové rytmy ibizských house parties, stejně jako táhle zvukové plochy. Charakteristické ale jsou výrazné melodie protínající jemnou skladbu beatů.

Další skladby Djuma Soundsystem byly zdrojem remixů od jmen jako Moby, Uner, Tiger Stripes, Trentemøller nebo Martinez. Mikkas ale i přes výrazný úspěch zůstal při zemi a kromě velkých klubů a festivalů si užívá také hraní na menších klubových akcích, jakou ostatně bude i jeho pražská zastávka

Dánský producent se svou hudbou navštívit Asii, Ameriku, Indii, Jižní Afriku, pravidelně pak vystupuje po celé Evropě. Prahu prý několikrát navštívil jako turista, teď poprvé se staví také jako hudební producent.

Djuma Soundsystem, pátek 7. června, Praha – Chapeau Rouge, 100 korun v předprodeji

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Milovníci nezávislých kytar The Babies

Českou koncertní premiéru si ve středu odbude také newyorská kapela The Babies, jejíž jádro členové kapel Vivian Girls a Woods.  Hráčka a hráč na kytaru Cassie Ramone a Kevin Morby se seznámili na housové party v Brooklynu, stali se dlouholetými přáteli a společnou lásku k zatřené lo-fi produkci a jednoduchému rokenrolu se před čtyřmi lety rozhodli přetavit ve vlastní hudební projekt The Babies.

The Babies
The Babies | Foto: Aktuálně.cz

Zatímco domovské kapely obou dvou jsou v Česku poměrně známá jména, Babies znají leda zarputilí milovníci nezávislého zvuku přicházejícího z blogosféry, případně pravidelní čtenáři trendesterského serveru Pitchfork. Loňská nahrávka Our House on the Hill tam totiž obdržela vysoce nadprůměrné hodnocení a kapela se mihla i na Youtube kanálu oblíbeného serveru.

Woods před pár lety vystoupili v rámci doprovodného programu jinak striktně hardcoreového festivalu Fluff, Vivian Girls si zase odehráli premiéru na kutnohorském festivalu Creepy Teepee v roce 2010. The Babies jsou průsečíkem těchto dvou kapel – Cassie dodává melodický tah a šmrnc holčičích retro kapel, Kevin zase porci písničkářství a syrový zvuk současné post-psychedelické scény.

Původně šlo spíš vedlejší projekt pro zábavu. Hrálo se po vernisážích a klubech domovského New Yorku, postupně ale The Babies přerostly v regulérní kapelu. Vloni vydala už druhou desku, teď jede evropské turné. Jeho pražskou zastávku odstartují domácí milovníci devadesátkového zvuku Hissing Fauna.

The Babies, středa 5. června, Praha – Klub 007 Strahov, 200 korun při rezervaci mailem (250 na místě)

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Gruzo, Illex Aside a aktuální české beaty

Rozhlasový pořad Turban na Radiu Wave svůj název našel v novotvaru složeném ze slov trendy a urban. Jimi vymezenému prostoru nejaktuálnější tendencí v elektronické hudbě se dlouhodobě drží a jedněmi z mála domácích producentů, kteří dokáží držet krok se světovou scénou a proto splňovali kritéria Turbanu, byli Illex Aside a Gruzo. Oba se nyní představí na dalším z tematických večerů Radia Wave.

Illex Aside
Illex Aside | Foto: facebook.com/IllexAside

Pod pseudonymem Illex Aside se ukrývá producent a student filosofie Stanislav Laga. Hudbě se věnuje už přes sedm let, a ve své nejnovější tvorbě, která by snad šla označit coby IDM, se pohybuje od zlámaných breakcoreových rytmů, přes nasekané rapové samply, až k pianovým preludiím v duchu starého dobrého techna. Své poslední album Arsbeats věnované Davidu Kollerovi poskytuje zdarma ke stažení na svém Bandcamp účtu a v Nodu jej předvede v live setu.

Gruzo patří k matadorům domácí scény rozhrkaných beatů už delší dobu. Různé podoby bass music propaguje v pořadu Rabbit Hole na Radiu Spin a na stejnojmenných klubových nocích v pražském klubu Chapeu Rouge. Glitch, trap a wonky jsou pak určující osou i v neotřelé selekci producenta, který má na kontě remixy pro Stratasoula i instrumentální podklady pro několik českých rapperů.

Svou troškou pak přispěje i moderátor Turbanu a dramaturg večera Jan Bárta, který vzdá poctu enigmatickému britskému producentovi Burialovi. Přichystal si set tvořený výlučně vinyly ze své Burialovské sbírky a pokusí se jím dokázat, že jeho beatová nokturna mohou (na dobrém zvuku) fungovat nejen pro intimní poslech, ale i v klasickém klubovém ekosystému.

Illex Aside + Gruzo + Vlasta Burial, pátek 7. června, Praha – NoD, vstup zdarma

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy