ŽIVĚ: Seveřani, disko, Vojna, mír a Albiniho Shellac

ape
18. 5. 2013 18:17
Doporučujeme koncerty Shellac, Apparat nebo Sóley
Rebekka Karijord
Rebekka Karijord | Foto: Aktuálně.cz

Koncertní tipy – Pokud se v první polovině příštího týdne nastěhujete do smíchovského prostoru Meetfactory, rozhodně neprohloupíte. Tři po sobě jdoucí dny totiž slibují nabitý hudební program, během nějž se objeví islandští hudebníci Sin Fang a Sóley, případně revival osmdesátkového diska Chromatics. Nehledě na to, že až do pátku tam bude k zhlédnutí výstava 16 – 20 000 Hz představující vybrané výtvarně a zvukově orientované tendence české a mezinárodní umělecké scény.

Kromě toho do Prahy přijede věhlasný producent Steve Albini se svou kapelou Shellac, známý elektronický hudebník Apparat se svým prvním projektem scénické hudby k divadelní adaptaci Tolského Vojny a míru nebo severská písničkářka Rebekka Karijord.

Tip týdne: Milovníci analogového rocku Shellac

Neexistuje moc slavnějších hudebních producentů, než je milovní analogového zvuku Steve Albini. Nahrávala u něj Nirvana, Pixies a další devadesátkové ikony, dodnes platí za jednoho z nejžádanějších v oboru. A kromě toho má vlastní kapelu Shellac, která je i přes nepravidelné fungování podstatně radikálnější než většina „dětí“ z Albiniho studia.

Todd Trainer, Shellac
Todd Trainer, Shellac | Foto: Aktuálně.cz, electricalaudio.com

Hlučné rockové trio s přesahy k punku a hardcoru se potkává jen příležitostně, každý z účastníků má svou vlastní práci. Proto také od roku 2007 nevydali nic nového, byť nová deska je prý na spadnutí.

Když už se ale na pódiu ukáží, mají několik jasných zásad. Mezi všemi na pódiu panuje absolutní rovnost, tudíž bicí jsou na stejné úrovni jako kytaristé a nikoliv upozaděna někde za nimi. Jde o hudbu, proto se světla nechávají v jedné poloze. A také jde o zábavu, proto Albini s baskytaristou Bobem Westonem obvykle glosují aktuální dění ať už na pódiu, nebo někde mimo něj, a zařazují do svého setu otázky z publika.

Shellac rozhodně nezní jako kapela z roku 2013, je z nich znát láska k americké nezávislé hudební scéně přelomu devadesátých let a labelům jako Alternative Tentacles nebo Touch and Go. Málokdo další v sobě jejich odkaz ale přenáší natolik vitálně. Možná jim v tom pomáhá právě fakt, že se kapela schází, když na to má volný čas.

Do Evropy většinou přijíždějí jen na vyhlášený festival Primavera a několik málo dalších koncertů. I proto byste si je neměli nechat ujít. Naposledy v Praze hráli před třemi lety a vzhledem k pracovnímu vytížení všech zúčastněných se nedá počítat s tím, že by se sem pravidelně vraceli.

Shellac, sobota 18. května, Praha – Divadlo Dobeška, 400 korun

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Resuscitace osmdesátkového diska s Chromatics

Pamatujete si ještě na soundtrack k filmu Drive, který skvěle resuscitoval osmdesátá léta a znovu přinesl k masovému publiku dojemně naivní zvuk syntetizátorů? Jednou skladbou se na něm podíleli mimo jiné američtí Chromatics, kteří svou tvorbou vzdávají hold vesmírnému zvuku rané evropské disko produkce, označovaného obvykle jako italo-disco.

Chromatics
Chromatics | Foto: Aktuálně.cz

Snový zvuk byl v druhé polovině uplynulé dekády častou spojnicí nových kapel, jejichž sláva se počítala především ve zmínkách na blogosféře. K vlně zdánlivě nevinného taneční popu se připojili i Chromatics, původně totiž začínali s post-punkem.

Portlandskou čtveřici vede multiinstrumentalista Johnny Jewel. Loňský počin jeho kapely nazvaný Kill For Love se řadí k nejlepším věcem žánru, které rok 2012 přinesl. Čtenáři serveru Drowned In Sound jej zvolili nahrávkou roku, pozitivní hodnocení jí udělil i trendseterský portál Pitchfork.

Aktuální koncert v Meetfactory byl oznámen na poslední chvíli. A jak říká jedno nepsané přísloví, nejlepší party jsou ty neplánované. Kromě toho pak Chromatics budou k vidění také na slovenském festivalu Wilsonic.

Chromatics, úterý 21. května, Praha – Meetfactory, 250 korun v předprodeji (290 na místě)

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Islanský Beck zvaný Sin Fang

Magazín Rolling Stone jej nazval islandským Beckem, jeho hudbu zase přirovnali k mixu Sufjana Stevense a akustických Arcade Fire. Sin Fang, vlastním jménem Sindri Már Sigfússon založil svůj sólový indie-folkový projekt Seabear před zhruba deseti lety. Postupem času nabobtnal až na sedmičlennou kapelu (na klávesy hraje například Sóley Stefánsdóttir) a stihly pod jeho hlavičkou vyjít tři alba a několik EP.

Sin Fang
Sin Fang | Foto: Aktuálně.cz

Sindri má zároveň na kontě experimentálně-popovou sólovou nahrávku Clangour z roku 2009, pod jmenovkou Sin Fang Bous ji vydal u spřizněného labelu Morr Music. O dva roky později následovala řadová dvojka Summer Echoes, s níž už přišel dnešní název Sin Fang bez jakéhokoliv dovětku a opět se mu projekt rozrostl na plnohodnotnou kapelu, mimo jiné zahrnující členy Seabear, Amiina nebo múm.

Letos v únoru jim vyšla posluchačsky dosud nejpřístupnější třetí nahrávka pojmenovaná prostě Flowers. „Může se zdát, že kvalitního indie popu je na současné scéně hodně a je to vlastně pravda. Pokud je ale tak osobní a zároveň otevřený jako ten, který produkuje Sin Fang, svoje místo si u posluchačů vždycky najde,“ recenzoval desku Jiří Špičák na Radiu Wave.
 
Se Sin Fang vystoupí také islandské duo Pascal Pinon. Dvě křehké dívky Jófríður a Ásthildur daly již ve čtrnácti dohromady kapelu nazvanou podle dvouhlavé mexické cirkusové zrůdy, jejich hudba je ale naopak jemná a konějšivá.

Sin Fang, pondělí 20. května, Praha – Meetfactory, 290 korun v předprodeji (420 a vstupenka platí i na středeční koncert Sóley)

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Snový pop islandské zpěvačky Sóley

Islandská zpěvačka Sóley svým zasněným popem vypráví příběhy z fantastických krajin, mnozí ji proto srovnávají s výraznými ženskými postavami freak folku Joannou Newsom nebo Coco Rosie. V druhé polovině nulté dekády začínala v kolektivu Seabear coby klávesistka a je tedy personálně spjata právě se Sin Fang, jehož koncert také vřele doporučujeme.

Sóley
Sóley | Foto: Inga Birgisdottir

Sóley vystudovala hudební kompozici a je vášnivou hráčkou na klavír. V roce 2010 vydala debutové EP a o rok později následoval plnohodnotný sólový debut We Sink. „Zatímco na EP se Sóley pevně drží načrtnutého konceptu a teprve se sama seznamuje se svými schopnostmi jakožto sólová umělkyně, na albu se stává uvolněnější a s tím i její písně. Nahrávka ubírá na piánu jakožto páteřní melodii a naopak více zahrnuje jednoduché beaty a lehké kytarové linky podobné Cat Power,“ psal o její tvorbě Lukáš Janičík na webu časopisu Muzikus.

Českou premiéru zpěvačky na společném koncertě právě se svým spoluhráčem ze Seabear měl zažít už Palác Akropolis loni v červnu. Na poslední chvíli ale oba umělci koncert zrušili a smíchovský prostor Meetfactory nyní přináší plnohodnotnou kompenzaci. Lístek na oba dva koncerty totiž je k dispozici za zvýhodněnou cenu.

„Neřídím se žádnou formou psaní písniček popřípadě textů, snažím se ale přemýšlet stejně tak, jako kdybych snila. Mám ráda sny, protože nedávají žádný smysl. Píši o snech, o chechtajících se domech a bojechtivých stromech. Nic z toho nedává v reálném světě smysl, a proto si každý musí vytvořit svůj vlastní svět, ve kterém to smysl dává,“ komentuje tvůrčí postupy sama zpěvačka. Teď do jejích zhudebněných snů konečně bude moci nahlédnout i český fanoušek.

Sóley, středa 22. května, Praha – Meetfactory, 290 korun v předprodeji (420 a vstupenka platí i na pondělí koncert Sin Fang)

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Apparatův soundtrack k Tolstého klasice

Německý elektronický hudebník, který sám sebe chápe spíše jako zvukového designéra, se nedávno začal věnovat také scénické hudbě, konkrétně k divadelní adaptaci ruského románu Vojna a mír od Lva Nikolajeviče Tolstého.

Apparat
Apparat | Foto: Sandro Baebler

Ve čtyřdílné románové epopeji vystupuje řada historických osobností přes cara Alexandra I., císaře Napoleona či generála Kutuzova. Barvité líčení bitev či vylidněné, hořící Moskvy nemá ve světové literatuře obdoby. Komorní scény ze života vyšší společnosti a milostná vzplanutí a dobrodružství se střídají s líčením historických událostí a boje ruského lidu proti Napoleonovi.

Loni se této klasiky ujalo divadlo v německém městě Recklinghausen a požádalo o hudební doprovod právě Apparata. Po roce pak výsledek vyšel pod názvem Krieg und Frieden na vyhlášené značce Mute a ta se nyní změnila v plnohodnotný hudební program.
 
„Jsem na tuto hudbu hrdý. Je to nahrávka, která se zrodila bez bolesti. Je plná nedokonalostí, protože byla vytvořena lidmi. Je hodně zvláštní hudba, není v ní moc beatů, o to víc různých zvuků,“ popsal sám Apparat svůj poslední počin.

O tom, že i pro Saschu Ringa má album Krieg und Frieden zvláštní význam, svědčí fakt, že k němu neposkytuje žádné rozhovory. „Záměrně se tentokrát nezúčastním promo maratonu. Chci, aby desku šířili moji fanoušci. Prosím je tímto o podporu mojí práce,“ vzkázal Ring na svých webových stránkách.

Apparat plays Krieg und Frieden, úterý 21. května, Praha – Palác Akropolis, v předprodeji 490 korun (575 na místě)

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Severská písničkářka Rebekka Karijord

Norská zpěvačka a skladatelka filmové hudby Rebekka Karijord má na kontě několik nominací na severské Grammy. S jejím poetickým a pronikavým hlasem se český divák mohl setkat dosud jen prostřednictvím festivalu nového cirkusu Letní Letná 2011, kde její hudba doprovázela vystoupení švédského Cirkus Cirkör.

Rebekka Karijord
Rebekka Karijord | Foto: Aktuálně.cz

Konečně se tak výrazná severská písničkářka ukáže také se svou sólovou folk popovou tvorbou, konkrétně s deskou We Become Ourselves z loňského podzimu. „Je o lásce a smrti,“ říká sama zpěvačka. „Zároveň jde o první část zamýšleného dvojalba, jež je inspirováno přírodou, pomíjivostí života a vztahem mezi mužem a ženou. Toto album je vlastně milostným dopisem mužům mého života. Příští bude o ženách,“ dodává.

Rebekka Karijord vystoupí v Praze se čtyřčlennou doprovodnou kapelou. Oproti albu chce v jinak křehkých písních docílit větší energičnosti a dynamičnosti.

Hostem koncertu bude James Harries, zpěvák trvale usídlený v Praze již desítku let. Loni v prosinci vydal album, nahrané na mobilní telefon, a nazval jej jednoduše Voice Memos: a collection of songs I recorded on my phone. Obsahuje deset písní zaznamenaných na různých místech Evropy během podzimního evropského turné. Každou z nahrávek doprovází také autentická fotografie pořízená na místě nahrání fotoaparátem v mobilním telefonu.

Rebekka Karijord, úterý 21. května, Praha – Roxy, 280 korun v předprodeji (350 na místě)

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy