ŽIVĚ: Draci, Tosca, písničkářky a věrozvěst dubstepu

ape
23. 4. 2013 18:12
Výběr z koncertů, jejichž návštěvu vřele doporučujeme
Imagine Dragons
Imagine Dragons | Foto: Aktuálně.cz

Koncertní tipy - Následující zhruba týden může být pro příznivce nové hudby a aktuálních přístupů k jejímu skládání velmi příjemným obdobím. Nehledě na to, že v pátek se koná audiovizuální festival Lunchmeat, přijede do Roxy jeden z prvních dubstepových producentů Skream. O den později si příznivci silných písničkářských zpovědí budou moci vybrat mezi (alespoň donedávna) minimalistkou Jenny Hval a mystickou tvorbou Chelsea Wolfe. 

Radio 1 pak v pondělí oslaví 22. narozeniny s rakouským downtempo projektem Tosca. Méně náročné publikum si zas už tuto středu bude moci zazpívat s příjemnými melodiemi indie rockové kapely Imagine Dragons, jejíž popularita v posledních měsících závratně roste.

Tip týdne: Norská ambientní písničkářka Jenny Hval

Norsko už zásobuje svět záplavou originálních hudebníků už delší dobu. Jenny Hval, mimo jiné také spisovatelka, novinářka nebo skladatelka scénické hudby, se na prvních dvou albech (vydala je pod pseudonymem Rockettothesky) profilovala víceméně jako popová zpěvačka, ale na třetím Viscera své písničkářské vlohy posunula o kus dál.

Jenny Hval
Jenny Hval | Foto: Aktuálně.cz

Pestrou kolekci písní nesl právě hlas zpěvačky, doprovod nástrojů a elektroniky zastával spíš minimalistický přístup a většinu času se pohyboval takřka v ambientních polohách. Přesto v něm šlo najít překvapivé nebo dokonce ostřejší rockové momenty. V něčem tak připomínal nedoceněnou desku In This Room krajanů The Third And The Mortal.

Viscera vyšla u prestižního norského vydavatelství Rune Grammofon (mimo jiné Supersilent, Arve Henriksen, Shining ad.) a to se ujalo i aktuální novinky Innocence Is Kinky. Její oficiální datum vydání bylo nastaveno na 19. dubna, tedy pouze pár dní před pražským koncertem. Nahrávku produkoval John Parish, známý především spoluprácí s PJ Harvey, a kromě charakteristicky ornamentálních vokálů Jenny Hval má málo společného s předchozí tvorbou. Deska je odvážnější, méně poetická, zvukově výraznější, ale její melodie mají stále daleko do prvoplánové líbivosti.

Uvedení čerstvé novinky pak bude sekundovat Lenka Dusilová, stálice české hudební scény, která za svou bohatou kariéru spolupracovala s množstvím muzikantů a posbírala několik cen Anděl. Tentokrát vystoupí sólově s kytarou a vokálními smyčkami, přičemž mají zaznít i její skladby z minulosti v komornějších aranžích.

Jenny Hval, sobota 27. dubna, Praha - K4, na místě 250 Kč

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Poklidný večírek s Toscou

Tři roky pracovali Richard Dorfmeister a Rupert Huber na šesté řadové desce projektu Tosca. Začátkem letošního roku se jejich fanoušci konečně dočkali a příležitost k živému setkání jim dává večírek k dvaadvacátým narozeninám alternativního Radia 1, kam kreativní dvojice přijede v doprovodu tří hostujících vokalistů.

Tosca
Tosca | Foto: facebook.com/pages/Tosca

Tosca vždy prostřednictvím symfonických vln přinášela klid, harmonii, mistrovskou zvukovou architekturu. Každé z alb dvojice Dorfmeister & Huber je mezi příznivci downtempo žánrů oslavováno.

Název aktuální desky, která vyšla letos v únoru, vznikl ve slavném vídeňském divadle Odeon, kde Tosca loni v říjnu uvedla monumentální audiovizuální show. Novinka vídeňských spolužáků je nejminimalističtější deska, kterou od doby, kdy založili první společný projekt Dehli9, dvojice nahrála. „Vždy jsme měli temnější, více ambientní stránku a s touto nahrávkou jsme chtěli onen aspekt zdůraznit," vysvětluje Richard Dorfmeister.

Rakouský projekt se v Česku zastavil naposledy před osmi lety, přitom existuje už od 1994 a vydal šest alb. Dohánění restů se ale konat nebude a koncertní set bude složený především z nových skladeb zastoupených na albu Odeon.

„Spolupráce Radia 1 a týmu agentury Barometr se datuje již od roku 2002, kdy odstartovala Conference vystoupením Adama Freelanda, tehdy ještě s přídomkem Breakbeat a podle této akce na Radiu 1 vznikl stejnojmenný pořad," říká ředitelka Radia 1 Lenka Wienerová. „Spolupráce symbolicky vyvrcholila v roce 2011, kdy Barometr v rámci Conference uspořádal koncert britských UNKLE k dvacátým narozeninám Radia 1," dodala šéfka jedné z mála rozhlasových stanic, která čeří jinak stojaté vody hudebního mainstreamu v českém rozhlasovém éteru.

Tosca, pondělí 29. dubna, Praha - Lucerna Music Bar, v předprodeji 550 Kč

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Skream, jeden z pionýrů britského dubstepu

Jedenáct měsíců poté, co se v klubu Roxy uvedl Benga, přijíždí další člen dubstepového superprojektu Magnetic Man - jeden z pionýrů a nejvíce prominentních producentů žánru Skream. Tentokrát se představí s doprovodem člověka, který si říká Sgt. Pokes.

Skream
Skream | Foto: Aktuálně.cz

Společně spolupracovali už právě v hvězdném projektu Magnetic Man, Pokes je pak také jeden z prvních, kdo jinak především taneční odnož elektronické hudby začal doprovázet vlastním hlasem.

Ačkoliv se v souvislosti se Skreamem často objevují sousloví typu dubstepový král apod., teprve šestadvacetiletý producent už se od basově orientované hudby začal vzdalovat. V aktuálních několikahodinových setech se nebojí zavířit do moderního housu, disca nebo techna a zdá se, jako by se chtěl distancovat od bombastické produkce formátu Skrillexe nebo Nera, kteří vynesli hluboké subbasy a wobble efekty na výsluní.

Oliver Dene Jones, jak zní Skreamovo celé jméno, s produkováním vlastních skladeb začal už v patnácti letech, kolem dvaceti se zachytil vyvstávající vitální londýnské elektronické scény a o dalších pár let už ji výrazně přerostl. Hrál už na většině kontinentů, jeho tvorba zněla v seriálech Misfits: Zmetci nebo Vincetův svět, exkluzivní set si pak od něj už několikrát vyžádalo britské rádio BBC Radio 1, tedy jedna z nejpříčetnějších rozhlasových stanic ve světě populární hudby.

Skream, pátek 26. dubna, Praha - Roxy, v předprodeji 290 Kč (na místě 400)

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Čerstvý objev velkého hudebního světa Imagine Dragons

Hranice mezi písničkářstvím, elektronickou a kytarovou hudbou už dávno nejsou ostré, naopak, jejich kombinace dnes může být dost dobře funkční, o čemž svědčí mimo jiné mladá losangeleská skupina Imagine Dragons.

Imagine Dragons
Imagine Dragons | Foto: Aktuálně.cz

Jejich debutové album Night Visions z konce loňského roku debutovalo na čísle 2 v americkém prodejním žebříčku s více než osmdesátitisícovými prodeji v prvním týdnu a úspěšnou expanzi do Evropy představuje mimo jiné nutnost přesunout pražskou koncertní premiéru do větších prostor klubu SaSaZu. Zájem byl větší, než se původně počítalo a dnes už jsou k dispozici pouze vyšší kategorie vstupenek.

Kolekce přístupných jednoduchých písniček, které si libovolně berou z různých hudebních stylů, přitom vůbec nemusely vzniknout. „Napsal jsem It's Time v dost přechodném období," vzpomíná frontman Dan Reynolds. „Všechno šlo blbě. Chtěl jsem se rozhodnout, co dál se životem, jestli dělat hudbu profesionálně," dodává.

Nakonec zvolil správně, kromě vysokých prodejů debutová deska sklidila převážně pozitivní recenze, indie rocková kapela se objevila v televizních talk show u Jimmyho Kimmela, Davida Lettermana i Jaye Lena a do Čech nyní přijíždí jako očekávaný, velmi čerstvý hudební objev.

Imagine Dragons, středa 24. dubna, Praha - SaSaZu, v předprodeji dostupné už pouze vstupenky za 890 Kč na balkon (případně VIP lístky v ceně 1795 Kč)

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Apokalyptické melodie Chelsea Wolfe

Hudba kalifornské rodačky Chelsea Wolfe je vcelku strašidelnou směsí mnoha různých inspirací. Podtóny black metalu a temného blues rezonují elektrickým folkem. Hlas utěšuje i mrazí, když se zpívá o temnotě, kterou prosvítá krása i pravda. Na letošní rok hudebnice chystá už čtvrté řadové album, kde by měly větší prostor dostat akustické nástroje.

Chelsea Wolfe
Chelsea Wolfe | Foto: Aktuálně.cz

Ty hrály podstatnou roli už na předchozí nahrávce Unknown Rooms: A Collection of Acoustic Songs. Kromě samotného zvuku bylo intimní i nahrávání - skladby se formovaly v lesích severní Kalifornie a u zpěvačky doma v Los Angeles.

Ačkoliv má zpěvačka za sebou šňůru evropských koncertu a americké turné Russian Circles, neměla vůbec dlouhou dobu odvahu veřejně vystupovat. Až v roce 2009 strávila tři měsíce putováním a vystupováním s kočovnými herci a performery, což jí dodalo dostatek odvahy k prezentaci vlastní tvorby na pódiu. Společně s dalšími totiž hráli v nezvyklých prostorách katedrál, sklepů nebo starých atomových elektráren, kam zamířili takřka jen lidé ochotni naslouchat.

Situace ji inspirovala natolik, že v roce 2010 debutovala nahrávkou The Grime & the Glow a spojení doom-folk se v souvislosti s ní začalo stále častěji skloňovat na blogosféře. Poté se přestěhovala do Los Angeles a v roce 2011 nahrála svou druhou desku Apokalypsis, které si všimli mimo jiné trendseterské portály jako je Pitchfork.

Chelsea Wolfe, sobota 27. dubna, Praha - Lucerna Music Bar, v předprodeji 200 Kč (na místě 250)

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy