Zemřela významná česká keramička Jindřiška Radová, bylo jí 96 let

ČTK ČTK
1. 7. 2021 19:09
Ve věku 96 let tento čtvrtek zemřela keramička Jindřiška Radová. Kromě plastik a reliéfů se věnovala i užité tvorbě. S manželem Pravoslavem Radou také spolupracovala na spoustě architektonických realizací. Poslední léta se zabývala především tvorbou porcelánových reliéfů, převážně s krajinnými motivy. O úmrtí informovala její rodina.
Sochařka a keramička Jindřiška Radová v roce 2015 při zahájení pražské výstavy Život s keramikou, která byla průřezem jejím celoživotním dílem.
Sochařka a keramička Jindřiška Radová v roce 2015 při zahájení pražské výstavy Život s keramikou, která byla průřezem jejím celoživotním dílem. | Foto: ČTK

Radová pracovala nejprve s malovanou majolikou. Volnou keramickou plastiku obohatila rozsáhlou škálou glazur na porcelánových plastikách a kameninových objektech s rostlinnými a zvířecími motivy, v té době v Čechách unikátními. Později se věnovala užité tvorbě a spolupracovala s podnikem Karlovarský porcelán, pobočkou Royal Dux v Duchcově. Její návrhy drobných předmětů, mís, talířů či váz vstoupily do tisíců domácností.

Tvorba Radové byla oceněna na Mezinárodní výstavě keramiky v Praze 1962 a na Mezinárodním bienále keramiky ve Vallauris 1972 zlatými medailemi. Zúčastnila se i světové výstavy Expo 58 v Bruselu.

Jindřiška Radová na snímku z roku 1968 se svým manželem, sochařem a keramikem Pravoslavem Radou (1923 - 2011) při konečné úpravě majolikových figur.
Jindřiška Radová na snímku z roku 1968 se svým manželem, sochařem a keramikem Pravoslavem Radou (1923 - 2011) při konečné úpravě majolikových figur. | Foto: ČTK

Jindřiška Radová se narodila 1. dubna 1925 v Libkově na Chrudimsku, žila a pracovala ale v Praze. V letech 1941 až 1944 studovala na Škole uměleckých řemesel v Brně a v letech 1945 až 1950 na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Stala se členkou Umělecké besedy, Sdružení výtvarných umělců - keramiků a Mezinárodní keramické akademie se sídlem v Ženevě.

Od roku 1950 vystavovala samostatně a s manželem Pravoslavem Radou ve 40 galeriích doma i v zahraničí. Je zastoupena v soukromých i veřejných sbírkách, její práce vlastní Slovenská národní galerie v Bratislavě a muzea v Německu, Švýcarsku, Itálii a Francii.

 

Právě se děje

Další zprávy