Zemřela spisovatelka Goetz-Stankiewiczová, byla spojnicí disentu se Západem

ČTK ČTK
Aktualizováno 7. 11. 2022 21:37
Ve věku 95 let uplynulou neděli v kanadském Vancouveru zemřela překladatelka a spisovatelka Markéta Goetz-Stankiewiczová, která byla za komunistické totality spojením disidentů v Československu se Západem. Informovala o tom Kristýna Bardová z organizace Post Bellum, provozující archiv vzpomínek pamětníků Paměť národa.
Markéta Goetz-Stankiewiczová s bratry Havlovými v roce 2008.
Markéta Goetz-Stankiewiczová s bratry Havlovými v roce 2008. | Foto: Paměť národa

Goetz-Stankiewiczová se jako emigrantka pravidelně vracela do Československa a setkávala se s disidenty, včetně pozdějšího prezidenta Václava Havla. Od něj v roce 2000 obdržela státní vyznamenání.

Markéta Goetz-Stankiewiczová se roku 1927 narodila v Liberci do česko-německo-židovské rodiny. Za nacistické okupace byl její otec vězněn v Terezíně a po nástupu další totality, tentokrát komunistické, její rodina v září 1948 opustila Československo. Později se usadila v Kanadě, kde vystudovala literaturu a historii. Stala se profesorkou německých studií a srovnávací literatury na Univerzitě Britské Kolumbie ve Vancouveru.

Od roku 1973 se svou matkou pravidelně jezdila do Československa, kde se setkávala s disidenty, třeba v Hrádečku na Havlově chalupě.

"Světla a policie na nás. Tak co tady? A policie nás zastavila. A maminka mi říká: No, tak už jsme v tom. Ale policie: Proč tady jezdíte? Ne, nejdřív: Warum fahren sie hier?, protože my jsme měly německé auto. Potom: Passport, bitte. Tak jsme mu daly kanadské pasy a potom jsme mluvily česky. Tak to bylo pro ty policajty trošičku moc," popsala podle Paměti národa sama Goetz-Stankiewiczová jednu návštěvu Hrádečku.

Do Československa přivážela knihy, které v zemi za totality nesměly vycházet. Do zahraničí zase vozila díla disidentů, překládala je a psala o disentu, vytvořila například publikaci The Silenced Theatre: Czech Playwrights Without a Stage z roku 1979, kde upozornila na bytové divadlo. Když byl Václav Havel ve vězení, na základě postavy z jeho her sestavila knihu takzvaných "vaňkovek" a vydala ji pod názvem Vaňkovky (The Vanek Plays). "Tyto knihy upozornily svět, že i v takto 'normalizované' zemi dál žije kultura. Navíc její statě vyšly v nejprestižnějších nakladatelstvích," napsala v Lidových novinách socioložka Jiřina Šiklová.

Za šíření české literatury dostala Goetz-Stankiewiczová od prezidenta Havla v roce 2000 medaili Za zásluhy II. stupně, roku 2016 zase obdržela Cenu Jiřího Theinera za šíření a propagaci české literatury v zahraničí. "Ale vždyť já jsem byla jen taková malá rybka," komentovala toto ocenění.

 

Právě se děje

Další zprávy