Zemřela slovenská herečka a spisovatelka Milka Zimková

ČTK Kultura ČTK, Kultura
31. 5. 2023 12:40
Rolí venkovské svobodné matky ve filmu Pásla kone na betóne, který roku 1982 natočil Štefan Uher na motivy její povídkové knihy, proslula slovenská herečka a spisovatelka Milka Zimková. Toto úterý zesnula ve věku 71 let, informovala slovenská média. Zimková na sebe upozornila také postavou zoufalé průvodčí v dramatu Proč? režiséra Karla Smyczka z roku 1987.
Milka Zimková proslula rolí venkovské svobodné matky ve filmu Pásla kone na betóne.
Milka Zimková proslula rolí venkovské svobodné matky ve filmu Pásla kone na betóne. | Foto: ČTK

Zimková, jež se kromě herectví věnovala i psaní scénářů a režii, zemřela v nemocnici. Oznámili to její bývalý manžel, malíř Ondrej Zimka, a dcera Milina Zimková.

Rodačka z obce Okružné u Prešova ve své tvorbě používala východoslovenské nářečí a často se vracela do prostředí východního Slovenska. Milka Zimková vystudovala herectví v Bratislavě a na pražské DAMU, rok pracovala v divadle ve slovenské Trnavě. Svou první a nejznámější knihu Pásla kone na betóne vydala roku 1980, dva roky nato ji zfilmoval Štefan Uher.

Tato smutná komedie se odehrává v zapadlé vesnici na východě Slovenska. Líčí život činorodé svobodné matky a její dospívající dcery poznamenaný trpkými zkušenostmi s mužskou bezohledností. Zápletka se točí okolo sedmnáctileté Pavly, jež pochází z dávné nemanželské známosti a která sama otěhotní s nezodpovědným vojákem z Čech. Ten se však musí oženit s jinou dívkou.

Zimková ve filmu ztvárnila matku, její dceru hrála Veronika Jeníková. Pro velký úspěch se snímek roku 1995 dočkal pokračování nazvaného jen …kone na betóne, v němž si také Milka Zimková zopakovala roli stárnoucí matky a nově už i babičky.

Video: Blbosti vylézají na povrch a rozmáhá se agresivita, říká Krobot

Podle herce a režiséra Miroslava Krobota by se umělci neměli bát víc mluvit o tom, co se děje ve světě. Řekl to tento měsíc v pořadu Spotlight. | Video: Jakub Zuzánek
 

Právě se děje

Další zprávy