Zemřela režisérka Krkonošských pohádek Věra Jordánová, bylo jí 94 let

ČTK ČTK
13. 11. 2022 16:51
Ve věku 94 let zemřela televizní režisérka Věra Jordánová. Věnovala se zejména tvorbě pro děti a mládež, režírovala například večerníčkovou sérii Krkonošské pohádky. Informaci o úmrtí Jordánové potvrdila její dcera Jana Procházková.
Snímek z večerníčkové série Krkonošské pohádky
Snímek z večerníčkové série Krkonošské pohádky | Foto: Československá televize

Jordánová byla podepsána pod desítkami titulů Československé televize. Krkonošské pohádky natočila podle předlohy spisovatelky Marie Kubátové postupně v letech 1974 až 1984 s kameramanem Františkem Němcem, který s ní spolupracoval také na dalších pohádkách.

Absolventka herectví a později režie na pražské FAMU se narodila 15. dubna 1928 v Praze, vyrůstala ale ve Šternberku. Její matka byla operní pěvkyní, otec pracoval jako vojenský lékař. Krátce hrála v libereckém Divadle F. X. Šaldy. Koncem 50. let přišla do Československé televize a téměř čtyři desetiletí působila v redakci pro děti a mládež. Natočila několik adaptací známých literárních děl jako Věra Lukášová, Evženie Grandetová a Malá Doritka.

Kromě pořadů pro děti lze zmínit její drama Výslech nebo historickou detektivku Zločin na Zlenicích hradě. Značné oblibě se dodnes těší její čtyřdílná adaptace britské románové předlohy Jana Eyrová z roku 1972 s Martou Vančurovou a Janem Kačerem v hlavních rolích.

Nejvíce však Jordánovou proslavil večerníčkový seriál Krkonošské pohádky. Příběhy s lakotným Trautenberkem v hlavní roli jsou v historii večerníčků jediným hraným cyklem, jinak šlo především o formu animovanou. Seriál večerníčků o bájném Krakonošovi natočila Jordánová v Československé televizi. Sestává z 20 desetiminutových epizod, přičemž prvních sedm vzniklo roku 1974, dalších šest roku 1980 a posledních sedm dílů roku 1984.

Autorkou scénáře byla spisovatelka a překladatelka Božena Šimková, tehdy v titulcích skrytá za jména Zdenky Podhrázské a Marie Kubátové. Ta už dříve vymyslela postavu Trautenberka a je uváděna jako autorka námětu. Příběhy z Krkonoš se řadu let objevují na předních místech anket o nejoblíbenější Večerníčkovou pohádku.

 

Právě se děje

Další zprávy