Zemřela královna existencionalistů, francouzská šansoniérka Juliette Gréco

ČTK ČTK
23. 9. 2020 20:44
Ve věku 93 let tuto středu zemřela ikona francouzského šansonu Juliette Gréco, která se proslavila zhudebněnými básněmi Jacquese Préverta, Charlese Aznavoura, Jacquese Brela, Georgese Brassense či Serge Gainsbourga. Podle agentury AFP rodina informovala, že zpěvačka zemřela v okruhu blízkých ve svém domě v Ramatuelle na jihovýchodě Francie.
Foto: ČTK

Jean-Paul Sartre o ní napsal, že její hlas má v sobě miliony básní. Juliette Gréco byla múzou poválečné pařížské bohémy - černě oděná, mladá, smyslná a provokující. "Královna existencionalistů" tehdy ovládla Francii a šanson s úspěchem vyvezla i do světa.

A úspěch zažívala také v novém tisíciletí. Dál koncertovala, vydávala alba. V roce 2004 opět excelovala v pařížské Olympii a v dubnu 2012 jí ve vyprodaném hledišti divadla ve Stuttgartu tleskalo publikum vestoje.

Juliette Gréco se narodila 7. února 1927 v Montpellier na jihu Francie. Její otec byl policejní komisař a rodiče se záhy rozvedli. Budoucí zpěvačka vyrůstala u prarodičů v Bordeaux až do roku 1933, kdy ji matka odvezla do Paříže. Od roku 1937 již desetiletá holčička tančila ve sboru pařížské opery.

Její matka za války působila v odboji a v roce 1943 ji zatklo gestapo, společně s Juliette a její sestrou. Matku a sestru deportovali do Ravensbrücku, odkud se vrátily až po válce. Juliette Gréco propustili, ujala se jí matčina přítelkyně, herečka Helene Duková. Ta ji také přivedla ke zpěvu a herectví.

Veřejný pěvecký debut si Juliette Gréco odbyla až roku 1949 v klubu Le Boeuf sur le Toit: "Přede mnou v sále seděli všichni, kdo v té době v Paříži něco znamenali. Jean Cocteau, Darius Milhaud, Sartre, Simone de Beauvoirová, Francis Poulenc… Měla jsem strašnou trému," přiznala později.

V téže době prožila "zázrak lásky" se slavným americkým trumpetistou Milesem Davisem, i když on neuměl francouzsky a ona anglicky.

Již její debutový singl Je suis comme je suis (1951) s Prévertovým textem sklidil ohromný ohlas. A roku 1954 poprvé triumfovala v legendární Olympii.

Zažila i herecký úspěch ve snímku Orfeus Jeana Cocteaua z roku 1949. V 50. a počátku 60. let se dostala do Hollywoodu, kde okouzlila mimo jiné mocného šéfa studia 20th Century-Fox Darryla Zanucka.

Než se vrátila za svou hlavní láskou - šansonem - zpátky do Francie, pracovala mimo jiné s filmařem Johnem Hustonem nebo s Orsonem Wellesem. Celkem se objevila asi ve 20 snímcích.

Další léta jí přinesla nové nahrávky, nespočet turné a koncertů, ale též ústupy ze slávy a několik comebacků. V prosinci 1975 "dáma v černém" oslnila pražskou Lucernu, v roce 1981 na pódiu v Chile urazila Pinochetovu vojenskou diktaturu zpěvem zakázaných písní. Zpět do "světel ramp" ji vrátila autobiografie Jujube (1982) a také úspěšné studiové album (1993) s brazilskými hvězdami Caetanem Velosem a Joaem Boskem.

Při posledním turné v roce 2015 oslavila na scéně 89. narozeniny. Vášeň, boj, láska a intenzivní smích byla slova, kterými Juliette Gréco popisovala svůj život.

 

Právě se děje

Další zprávy