Zemřela herečka Karin Dorová, jediná německá bondgirl i Ribana z Vinnetoua. Bylo jí 79 let

ČTK ČTK
Aktualizováno 8. 11. 2017 19:26
Německá herečka Karin Dorová, známá především díky rolím v několika mayovkách a v bondovce Žiješ jenom dvakrát, v pondělí zemřela ve věku 79 let. Informaci dnes s odvoláním na hereččina syna přinesl jako první německý deník Bild.
Herci Karin Dorová a Omar Sharif na archivním snímku z roku 1969.
Herci Karin Dorová a Omar Sharif na archivním snímku z roku 1969. | Foto: ČTK

Berlín - Ve věku 79 let zemřela německá  herečka Karin Dorová. Známá je rolí indiánské dívky Ribany ve filmu Vinnetou - Rudý gentleman nebo rusovlasé agentky Helgy Brandtové v bondovce Žiješ jenom dvakrát. O pondělním úmrtí ve středu informoval jako první německý deník Bild s odvoláním na syna herečky, která údajně zemřela v pečovatelském domě. Dorová se prý zcela nezotavila z loňského těžkého pádu.

Dorová, vlastním jménem Käthe Rose Derrová, byla jedinou německou bondgirl. Právě rolí ve snímku Žiješ jenom dvakrát z roku 1967 s Seanem Connerym v roli agenta 007 Jamese Bonda dosáhla mezinárodní popularity. Dostala však také například roli Kubánky ve špionážním thrilleru Topaz (1969) Alfreda Hitchcocka.

I čeští diváci však Dorovou znají ze tří filmových mayovek. Byla slečnou Ellen ve filmu Poklad na Stříbrném jezeře, indiánskou dívkou Ribanou ve snímku Vinnetou - Rudý gentleman i slečnou Mabel ve filmu Vinnetou a Old Shatterhand v Údolí smrti.

Podle deníku Bild Dorová loni v červenci upadla v severní Itálii na chodníku a byla 15 minut v bezvědomí. Z nemocnice, kde prý lékaři nerozpoznali její těžká zranění na hlavě, byla propuštěna a dokonce hrála v mnichovském divadle Komödie im Bayerischen Hof. V březnu se však její stav zhoršil.

 

Právě se děje

Další zprávy