Zemřela ilustrátorka a výtvarnice Květa Pacovská, bylo jí 94 let

ČTK ČTK
6. 2. 2023 18:20
Ve věku 94 let zemřela grafička, ilustrátorka a pedagožka Květa Pacovská. Potvrdil to její syn Štěpán Grygar. Tvorba Pacovské zahrnovala rozličné formy od obrazů, prostorových soch a objektů přes kresby a instalace až po experimentální autorské knihy. Ty často vycházely a sbíraly ceny v zahraničí. Malba a sochy Pacovské vystavila muzea a galerie po celém světě.
Malby a sochy Květy Pacovské vystavovaly galerie po celém světě.
Malby a sochy Květy Pacovské vystavovaly galerie po celém světě. | Foto: Galerie hl. m. Prahy

Květa Pacovská se narodila 28. července 1928 v Praze. Vystudovala Státní grafickou školu, po které absolvovala Vysokou školu uměleckoprůmyslovou u Emila Filly. Ačkoliv za obor si vybrala monumentální malbu, její tvorba v sobě prolínala mnoho disciplín.

Od 50. let se Pacovská věnovala knižní ilustraci. První knihy vytvářela a ilustrovala pro své syny. Pak přišly knižní zakázky, které zprvu chápala jako prostředek živobytí, postupem času nad nimi ale začala uvažovat komplexněji, jako o architektuře a kompletním objektu. Postupně dospěla až k obrázkové knize, která přestala být pouhým nosičem informace a stala se autonomním, uměleckým objektem.

Už od rané tvorby Pacovská vytvářela prostorové kresby, které skládala ze základních geometrických prvků. Kromě papíru je vytvářela subtilními liniemi drátů a občas spojovala provázky, které jim dodávaly hravost i neustálou proměnlivost. Ty v různé míře provázely celou její experimentální tvorbu.

Design a umění hraje významnou roli tak v životě ostatních členů její rodiny. Životním partnerem Pacovské je šestadevadesátiletý umělec a grafický designér Milan Grygar, synové Štěpán a Ondřej se věnují fotografii a grafickému designu.

 

Právě se děje

Další zprávy