Zemřela herečka Květa Fialová, bylo jí 88 let. Do povědomí lidí vlétla jako Tornádo Lou

Magazín ČTK Magazín, ČTK
Aktualizováno 26. 9. 2017 9:09
Ve věku 88 let zemřela herečka Květa Fialová. Zprávu přinesla Česká televize, které to řekla její dcera Zuzana Hášová. Fialová hrála v pražském divadle ABC, své poslední role získala ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti. Proslavila se ve snímcích Limonádový Joe, Ostře sledované vlaky, Adéla ještě nevečeřela nebo Partie krásného dragouna. Za hru Harold a Maude získala v roce 2010 cenu Thálie.
Hrála v Princezně se zlatou hvězdou i v Účastnících zájezdu. Role, které proslavily Květu Fialovou

Oblíbená česká herečka Květa Fialová zemřela v úterý 26. září 2017 na selhání srdce. Tato do pozdního věku vitální dáma v posledních letech bojovala s následky srdeční mrtvice i s Alzheimerovou chorobou.

Divákům se zapsala do paměti i rolemi ve filmech Limonádový Joe, Fantom Morrisvillu, Adéla ještě nevečeřela, Partie krásného dragouna, Účastníci zájezdu či v seriálu Hříšní lidé města pražského.

Písně, které zpívala ve westernové parodii Limonádový Joe - Když v báru houstne dým či Whisky, to je moje gusto (hlas jí zde propůjčila zpěvačka Yvetta Simonová) brzy zlidověly a lidé je mají v živé paměti ještě více než půl století po vzniku filmu. 

Fialová ale zazářila i po osmdesátce - na prknech uherskohradišťského divadla ve hře Harold a Maude o bizarním, ale kouzelném vztahu osmdesátileté usměvavé optimistky a osmnáctiletého pesimisty a "sériového sebevraha". Krédem její postavy, Mathildy Chardinové, je: "Dnes jste tady a zítra tu nebudete." Fialová za roli dostala v roce 2010 cenu Thálie. 

Byla známa věčným optimismem a úsměvem, i překážky a rány osudu brala pozitivně, jako něco, co člověka posílí. Ostatně její autobiografie se jmenuje "Květa Fialová o sobě, aneb … čím hůře, tím lépe".

Smrti se nebála a vrásky a šediny si pochvalovala. "Na kosmetiku nechodím, o plastice bych přemýšlela, jen kdybych měla na obličeji nějakou hrůzu a děsila bych lidi," napsala Fialová v autobiografii.

Ač křtěná evangelička, měla tato milovnice zvířat, rostlin, cestování i čarodějnic svou víru, ovlivněnou buddhismem, který vyznávala její maminka.

K velkým láskám Fialové patřilo cestování, hlavně země orientální. Z cest si vozila nejrůznější amulety, které pak nosila ve větším množství při sobě. Také její byt byl plný talismanů, knih, obrazů a čarodějnic, které sbírala od dětství a na nichž obdivovala jejich svobodu.

"Je strašné, když ženská řekne, že se celý život obětovala. Proto se mi líbí čarodějnice, ta svoboda - sednout na koště a letět jako orel," říkala.

Květa Fialová se narodila 1. září 1929 ve slovenské obci Velké Dravce a byla známá svým pozitivním přístupem k životu. Otevřeně hovořila o traumatické zkušenosti, kdy ji na konci války znásilnili dva vojáci Rudé armády, což ovlivnilo i její další život. 

Publikum obdivovalo její šarm a jemný smysl pro ironii především v rolích komediálního a konverzačního charakteru.

Květa Fialová v báru, když houstne dým | Video: Filmexport

Fialová s vtipem vzpomínala na chvíli v roce 1958, kdy ji Jan Werich angažoval do Divadla ABC, které tehdy vedl.  

"Když jsem byla v jeho divadle jako divák, zašla jsem za ním, zda nepotřebuje herečku, a on mě odbyl, abych přišla druhý den. Přišla jsem podruhé a na jevišti potkala svého spolužáka Lubina Kostelku. Werich po mně chtěl, abych udělala dědečka, a po něm, aby udělal babičku. Vzniklo asi něco příšerného, ale Werich mi tehdy řekl nejkrásnější větu: Už vás potřebuji od včera," řekla před lety herečka.

Květa Fialová žila s režisérem Pavlem Hášou, jenž zemřel v roce 2009. Dcera Zuzana se jim narodila v roce 1962.

 

Právě se děje

Další zprávy