Zemřela herečka Jana Andresíková, čarodějnice z Arabely i hlas Whoopi Goldbergové

ČTK ČTK
19. 10. 2020 21:28
Ve věku 79 let toto pondělí zemřela filmová a divadelní herečka Jana Andresíková. Do povědomí televizních diváků se zapsala především rolí čarodějnice v pohádkovém seriálu Arabela. Hlas propůjčila spoustě filmových i rozhlasových postav. V roce 2010 získala za celoživotní mistrovství v dabingu Cenu Františka Filipovského. O úmrtí Andresíkové informovala její dcera Michaela Binderová.
Jana Andresíková v roli čarodějnice v pohádkovém seriálu Arabela | Video: Česká televize

Jana Andresíková se narodila roku 1941 v Kroměříži. Po vystudování Janáčkovy akademie múzických umění působila v pražských divadlech Maringotka a Divadle za branou.

V roce 1969 opustila stálé angažmá a uplatňovala se jako herečka na volné noze. Několik let působila jako pedagožka na pražské Divadelní fakultě Akademie múzických umění, kde vychovala herce jako Valerii Zawadskou, Miroslava Vladyku či Davida Prachaře. Jevištní mluvu vyučovala také v pražské Soukromé herecké škole.

Ve filmu a v televizi dostával spíše střední a menší role. Asi nejvíc se proslavila jako zlá čarodějnice v seriálu Miloše Macourka a Václava Vorlíčka Arabela, respektive rolí paní Černé z pokračování Arabela se vrací. Diváci si ji ale mohou pamatovat rovněž z filmu Poslední královna z roku 1975, ve kterém ztvárnila titulní roli královny Elišky Přemyslovny.

V posledních letech účinkovala ve filmové komedii Kameňák nebo v pohádce Čertova nevěsta.

Hlas Andresíkové si oblíbil také rozhlas a dabing. Svůj hlas propůjčila mimo jiné americké herečce Whoopi Goldbergové ve filmu Sestra v akci.

 

Právě se děje

Další zprávy