Zemřela francouzská malířka Françoise Gilotová, Picassova exmanželka

ČTK ČTK
6. 6. 2023 22:08
Zemřela francouzská malířka Françoise Gilotová, Picassova exmanželka

Ve věku 101 let toto úterý v New Yorku zemřela francouzská malířka Françoise Gilotová. Její díla byla vystavena po celém světě, přesto proslula zejména svým vztahem s Pablem Picassem. Jako jediná z jeho partnerek ho opustila a o vztahu napsala knihu. O úmrtí informoval deník The New York Times.

Malířka se narodila na pařížském předměstí Neuilly-sur-Seine 26. listopadu 1921 do movité rodiny. Vydala se ve stopách své matky, která malovala akvarely.

Krátce byla Picassovou múzou, ale její dílo sklízelo úspěchy přes 60 let. Její obrazy visí na zdech Metropolitního muzea a Muzea moderního umění v New Yorku nebo v pařížském Centre Pompidou. Její malba Paloma s kytarou z roku 1965 byla před dvěma lety v aukci prodána za 1,3 milionu dolarů, což je v přepočtu 28,6 milionu korun.

Gilotová poznala Picassa, když jí bylo 20 let a jemu 61. Pár měl dvě děti, syna Claudea a dceru Palomu. V roce 1964, téměř deset let po rozchodu, vydala Gilotová knihu Život s Picassem. Byla přeložena do 16 jazyků, včetně češtiny, a prodalo se jí přes milion výtisků.

 

Právě se děje

Další zprávy