Zemřela animátorka Pospíšilová, která zfilmovala Fimfárum nebo Broučky

ČTK ČTK
15. 4. 2022 19:01
Ve věku 87 let tento pátek zemřela animátorka Vlasta Pospíšilová, která na plátně oživila postavy z pohádkové knihy Fimfárum Jana Wericha. Zapsala se do paměti několika generací dětí. Začínala pod slavným Jiřím Trnkou, pracovala například na filmu Sen noci svatojánské. Sama později natočila seriál Broučci na motivy stejnojmenné knihy Jana Karafiáta.
Režiséři Fimfára 3: Vlasta Pospíšilová, David Súkup a Kristina Dufková.
Režiséři Fimfára 3: Vlasta Pospíšilová, David Súkup a Kristina Dufková. | Foto: (c) MAUR film 2011 Fimfárum do třetice všeho dobrého 3D

Pospíšilová absolvovala Vyšší školu uměleckoprůmyslovou v Praze se specializací na loutkářství a scénické výtvarnictví. Roku 1956 byla přijata jako asistentka animátora do Studia loutkového filmu v Praze, později Studia Jiřího Trnky.

Jako animátorka se podílela na spoustě loutkových, ploškových a experimentálních snímků i na kombinacích hraného a animovaného filmu. Spolupracovala například s Janem Švankmajerem na titulech Žvahlav a Možnosti dialogu.

V 70. letech zužitkovala dlouholeté zkušenosti a začala animované filmy sama režírovat. Debutovala ponurou, až hororovou pohádkou O Maryšce a vlčím hrádku z roku 1979.

Diváci jakéhokoli věku si pravděpodobně budou pamatovat její filmovou podobu Werichovy pohádky Lakomá Barka z poloviny 80. let. Lakomá Barka a další krátký film Pospíšilové z roku 1991 podle Werichovy pohádky Až opadá listí z dubu se v roce 2002 staly základem snímku Fimfárum Jana Wericha. Na něm se jako režisér a animátor podílel Aurel Klimt. Pospíšilová následně natočila segmenty pro další dva filmy podle Werichových pohádek.

V 90. letech také ve večerníčku oživila postavy z pohádkové knihy Broučci. Později rovněž režírovala několik dílů známého seriálu o dvou kutilech Pat a Mat.

Chtěli jsme, aby to byl loutkový film a aby tak i vypadal. Počítačovou animací nás velké země převálcují, říkají Denisa Grimmová a Jan Bubeníček. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy