Zemřel zpěvák Richard Adam, hvězda českého swingu. Bylo mu 86 let

ČTK ČTK
Aktualizováno 14. 10. 2017 20:00
Zpěvák Richard Adam, který patřil k hvězdám českého swingu poloviny 20. století, v sobotu zemřel. Na kontě má přes 300 nahrávek, k jeho hitům patřily písničky Páni kluci, Můj strýček, Cestář, Příliš mlád, Sulika či Tina Marie. Populární byl i v zahraničí, zejména v bývalé NDR.
Richard Adam na snímku z roku 2013
Richard Adam na snímku z roku 2013 | Foto: ČTK

Praha - Ve věku 86 let v sobotu zemřel zpěvák Richard Adam, který patřil k hvězdám českého swingu poloviny 20. století. ČTK o úmrtí informovala jeho dcera Zuzana Hainallová. Největší popularity dosáhl zpěvák na přelomu 50. a 60. let, kdy k jeho hitům patřily písničky Páni kluci, Můj strýček, Cestář, Příliš mlád nebo Sulika. Jeho nejúspěšnější písničkou byla Tina Marie.

Richard Adam byl populární i v zahraničí, zejména v bývalé NDR. Na kontě má přes 300 nahrávek, z nichž 250 bylo pro rozhlas a zbytek pro Supraphon.

Adam navštěvoval v letech 1946 až 1948 obchodní školu a po záskoku v orchestru Zdeňka Bartáka se věnoval zpěvu profesionálně. V roce 1950 byl angažován v tehdy nově založeném Orchestru Jaroslava Ježka a působil i s různými tanečními soubory v kavárnách a barech. Do širšího povědomí pronikal jako stálý host souboru Jaroslava Echtnera.

První sólovou nahrávku pořídil s orchestrem Jiřího Procházky, řadu písniček nazpíval s orchestrem Dalibora Brázdy. V roce 1957 vyhrál národní soutěž taneční písničky a později se stal stálým hostem Orchestru Karla Vlacha.

 

Právě se děje

Další zprávy