Zemřel slavný jazzový pianista McCoy Tyner, bylo mu 81 let

ČTK ČTK
7. 3. 2020 10:34
Ve věku 81 let zemřel americký jazzový pianista McCoy Tyner, který byl v 60. letech minulého století členem slavného kvarteta Johna Coltranea. Patřil mezi nejvlivnější pianisty v dějinách žánru a ovlivnil spoustu hráčů na tento nástroj. Tyner naposledy vystoupil v roce 2011 hned dvakrát v Praze.
MyCoy Tyner.
MyCoy Tyner. | Foto: Facebook MyCoy Tyner

"Hudba McCoye Tynera a jeho odkaz budou po generace dále inspirovat fanoušky a budoucí talenty," napsala Tynerova rodina na Instagramu. "Odchodem jazzové legendy McCoye Tynera jsme přišli o titána," uvedlo jazzové hudební vydavatelství Blue Note Records.

Rodák z Filadelfie začal brát lekce klavíru ve 13 letech a kariéru zahájil v roce 1960 coby člen Jazztetu dosud žijícího saxofonisty Bennyho Golsona a trumpetisty Arta Farmera.

Tynerův osobitý klavírní styl, vyznačující se výrazně perkusivní hrou levé ruky, byl po několik roků v 60. letech neodmyslitelnou součástí hudby saxofonisty Johna Coltranea. Tyner byl mimo jiné členem jeho slavného kvarteta, které tvořili ještě kontrabasista Jimmy Garrison a bubeník Elvin Jones. Jeho klavírní hra zní na zásadních deskách jazzové historie jako A Love Supreme nebo My Favorite Things.

Mnohem delší však byla Tynerova pozdější sólová kariéra, za níž hojně hrával a nahrával své skladby jako Contemplation či Search for Peace z alba The Real McCoy (1967) a dalších desítek desek.

Slavný jazzový pianista Chick Corea na Facebooku napsal, že Tyner ho nesmírně inspiroval od doby, kdy ho poprvé slyšel hrát s Coltranem. "Pomohl mi utvářet způsob, jímž přistupuji k pianu," uvedl Corea.

 

Právě se děje

Další zprávy