Zemřel scenárista filmu Anděl s ďáblem v těle nebo Četnických humoresek Drahoslav Makovička

ČTK ČTK
Aktualizováno 16. 8. 2018 20:29
Těsně před smrtí stihl ještě dokončit scénář k filmu o manželce prvního československého prezidenta Charlottě Garrigue.
Drahoslav Makovička.
Drahoslav Makovička. | Foto: ČTK

Jihlava - Ve věku 90 let zemřel v pondělí scenárista a dramaturg Drahoslav Makovička, autor scénářů ke komedii Anděl s ďáblem v těle, několika dílům seriálu Četnické humoresky a mnoha dalším.

Ve čtvrtek to oznámil scenáristův syn Jan Makovička. Drahoslav Makovička napsal desítky scénářů k filmům a televizním hrám, ale i divadelní hry, studie, kritiky a jako docent brněnské JAMU i skripta pro studenty.

Makovička pochází z Police na Třebíčsku. Vystudoval sociologii a estetiku a stal se doktorem filozofie. "Zemřel na Vysočině, kterou miloval," uvedl dnes jeho syn.

Drahoslav Makovička obsáhl ve svých dílech mnoho žánrů. Napsal například scénáře k historickému životopisnému filmu o malíři Goyovi Buřič Jejího Veličenstva, detektivním snímkům jako Svědectví mrtvých očí, sci-fi filmům Akce Bororo nebo Návštěva z vesmíru i erotické komedii Anděl s ďáblem v těle.

Podle Makovičkova syna těsně před smrtí dokončil své poslední dílo První dáma. Podle již dříve zveřejněných informací jde o scénář k filmu o manželce prezidenta Tomáše Garigua Masaryka Charlottě.

 

Právě se děje

Další zprávy