Zemřel Samuel Goldwyn mladší, syn zakladatele Hollywoodu

Kultura Kultura
12. 1. 2015 15:34
Hollywoodskému producentovi Samuelu Goldwynovi mladšímu v jeho osmaosmdesáti letech selhalo srdce. Poslední film, který produkoval, byl Walter Mitty a jeho tajný život.
Samuel Goldwyn mladší.
Samuel Goldwyn mladší. | Foto: FilmMagic

Los Angeles - Hollywood se musí rozloučit se synem zakladatele filmového studia Paramount, producentem Samuelem Goldwynem mladším. Ve věku osmaosmdesáti let mu v pátek selhalo srdce v nemocnici v Los Angeles.

Samuel Goldwyn mladší pomohl nastartovat americkou nezávislou filmovou tvorbu v sedmdesátých letech. Založil si vlastní společnost The Samuel Goldwyn Films, v jejíž péči byly filmy Jima Jarmusche (Podivnější než ráj, 1984), Davida Lynche (Zběsilost v srdci, 1990) i Anga Leeho (Svatební hostina, 1993).

"Samuel dokázal poznat kvalitu. Lidé často zapomínají, kolika hvězdám pomohl prorazit. David Lynch, John Sayles nebo Kenneth Branagh s ním začínali," řekl Tom Rothman, šéf společnosti TriStar a Goldwynův přítel.

Produkoval také díla jako Sex, pochoutky a romantika (2001) nebo Master a Commander: Odvrácená strana světa, který v roce 2003 získal deset nomincí na Oscara a dvě proměnil ve zlatou sošku - za nejlepší kameru a mix zvuku.

Jeho cílem bylo apelovat na sofistikovanější diváky, jak řekl v roce 1986 v rozhovoru pro deník The Times. "Vychovávali mne k trpělivosti. Žádný z filmů mého otce, nebyl okamžitě hitem. Bylo potřeba je opečovávat," vysvětlil Goldwyn.

V omsdesátých letech také několikrát produkoval slavnostní ceremoniál předávání cen americké Akademie filmového umění a věd. Na konci minulého století pak nechal v Los Angeles vybudovat středisko pro péči o děti.

Jeho posledním filmem, který produkoval, byl loňský Walter Mitty a jeho tajný život, remake díla svého otce z roku 1947.

 

Právě se děje

Další zprávy