Zemřel herec Robbie Coltrane, Hagrid z filmů o Harrym Potterovi. Bylo mu 72 let

ČTK ČTK
Aktualizováno 14. 10. 2022 19:30
Z filmů o Harrym Potterovi, kde hrál dobrosrdečného klíčníka Hagrida, nebo bondovky Zlaté oko byl divákům známý Robbie Coltrane. Skotský komik a herec tento pátek zesnul ve věku 72 let. S odkazem na jeho agenturu WME o tom informovala anglická média.
Robbie Coltrane na premiéře filmu Harry Potter a princ dvojí krve v roce 2009.
Robbie Coltrane na premiéře filmu Harry Potter a princ dvojí krve v roce 2009. | Foto: Reuters

Glasgowský rodák Coltrane začal působit coby stand-up komik v klubech po Edinburghu a jako divadelní herec. Narodil se roku 1950 jako Anthony Robert McMillan, později si změnil jméno na počest jazzového saxofonisty Johna Coltranea, když v Londýně začal filmovou kariéru.

Role Edwarda "Fitze" Fitzgeralda v britském seriálu Bedna z let 1993 až 1995 mu přinesla cenu Bafta a vydláždila cestu k postavám, jako byl Valentin Žukovskij ve Zlatém oku. Později ztvárnil Hagrida v sérii o mladém čarodějovi Harrym Potterovi.

Britský komik, režisér a moderátor Stephen Fry v reakci na zprávu o Coltranově úmrtí napsal na Twitteru, že se poprvé potkali před 40 lety. "Taková hloubka, síla a talent. A zábavný dost na to, aby přivodil beznadějné škytání a hýkání, když jsme pracovali na našem prvním seriálu Alfresco (v roce 1983)," napsal Fry. "Sbohem, starý příteli. Budeš tu strašně chybět," dodal.

VIDEO: Jsem z generace, která s Potterem vyrůstala. Nejraději mám Zmijozel, říká potterholička

Snažím se koukat na knížky s láskou, ale zároveň kriticky jako dospělý člověk, říká Barbora Nováková, autorka podcastu Neplecha ukončena. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy