Zemřel řecký skladatel Vangelis, držitel Oscara za filmovou hudbu

ČTK ČTK
Aktualizováno 19. 5. 2022 19:24
Ve věku 79 let zemřel řecký skladatel Vangelis, informovala ve čtvrtek tamní média. Proslavila ho především filmová hudba, například ke sci-fi Blade Runner z roku 1982 od režiséra Ridleyho Scotta či historickému snímku 1492: Dobytí ráje od téhož autora. Za hudbu pro snímek Ohnivé vozy od Hugha Hudsona si odnesl amerického Oscara.
Foto: ČTK

Úmrtí potvrdil řecký premiér Kyriakos Mitsotakis. "Svět hudby přišel o mezinárodního umělce Vangelise," uvedl na sociálních sítích. O smrti informoval i skladatelův právník.

Vangelis se narodil roku 1943 pod jménem Evangelos Odysseas Papathanassiou. Když mu bylo 25 let, kvůli vojenskému puči v Řecku emigroval do Paříže, kde se zapojil do místní hudební scény.

Celosvětově ho zřejmě nejvíce proslavila muzika k britskému filmu Ohnivé vozy z roku 1981, tento úspěch ale podle agentury Reuters zastínil jeho další tvorbu. V 80. a 90. letech také úzce spolupracoval s britským rockovým hudebníkem Jonem Andersonem. Do jeho pozdní tvorby patří soundtrack pro film Alexander Veliký režiséra Olivera Stonea z roku 2004 a několik alb.

 

Právě se děje

Další zprávy